10 keer bucolisch

Pieter van Doveren ging op zoek naar tien uitverkoren eetplaatsen tussen het groen.

6 ‘t Kriekske

Kapittel 10, 1500 Halle

tel. 02 380 14 21

Het zijn overwegend oudere mensen die op mosselbedevaart naar ‘t Kriekske trekken. Oudere mensen weten wat lekker is, willen waar voor hun geld en hun aanwezigheid dient jonge mensen gerust te stellen. Het cafeetje aan de rand van het Hallerbos dateert uit 1936 en is inmiddels uitgebreid met een forse eetzaal.

Centraal in dit folkloristische gebeuren staat patron Victor. Deze massieve zeebonk was zeven jaar lang kok op de grote vaart. Victor houdt van het leven en de mensen. Minder geweten is dat in ‘t Kriekske ook eersteklas wildbereidingen kunnen worden gegeten.

6 Tafelhouderij ‘t Zwart Schaap

Paddenbroekstraat 9, 1755 Gooik

tel. 054 56 88 62

Dit is een bijzonder adres om familie of vrienden uit te nodigen. De eerste keer is het eventjes zoeken tussen de groene heuvels van het schilderachtige Pajottenland. Deze ‘tafelhouderij’ heeft haar onderkomen in een oude hoeve. Gegeten wordt in een centrale schuur en ‘s zomers ook in de tuin. De open keuken bevindt zich in een hoek van de schuur.

Aan het fornuis staat eigenaar Lode Dalle. Hij kreeg een eersteklas opleiding bij Michel in Groot-Bijgaarden. Christa Heremans, de vrouw des huizes, wijdt met een gemoedelijke babbel de nieuwkomers in.

6 ‘t Ebdiep

E. Verhaerenstraat 14 a, 2890 Sint-Amands

tel. 052 34 14 16

Twee voormalige onderwijzers houden op een steenworp van het graf van Emile Verhaeren een bijzonder eethuis open. ‘ t Ebdiep ligt op een plek van een onwerkelijke schoonheid: bij helder weer is het uitzicht over de mooiste bocht van de Schelde uniek, vooral bij zonsondergang. Bij nevel en mist is de omgeving magisch vanwege de geheimzinnigheid die het vochtige landschap uitstraalt. Het geheel is een levend schilderij, dat door het indrukwekkende getijdenverschil (van 4 tot 7 meter) met het uur verandert.

De chef-kok gebruikt eersteklas producten en zijn bereidingen zijn creatief Vlaams. Olivier Van de Meerssche werkte lang in het delicatessenrestaurant ‘t Truffeltje (Dendermonde). Niet verwonderlijk dus dat je in zijn bereidingen Aziatische invloeden terugvindt.

6 Maelendries

Hertbosweg 5, 3210 Lubbeek

tel. 016 73 46 16

Bucolisch eethuis in een bescheiden boerderij in de glooiende velden van Vlaams-Brabant. Moeder Maike Beckers is een moedige vrouw, die al twee decennia kookt en tegelijk haar uitgebreide kroost opvoedt. Haar landelijke bereidingen zijn smakelijk, royaal en onvergankelijk. Bij mooi weer eten de gasten op het terras.

6 Jos Theys

Sluisbeekstraat 9, 3220 Holsbeek

tel. 016 62 35 25, www.jostheys.be

Carnivoren kunnen op deze levende boerderij zien hoe kalveren worden gekweekt en meteen van het resultaat proeven. Jos Theys mest permanent zo’n 25.000 dieren vet en geeft de dieren een certificaat van herkomst mee. De ondernemende fokker is ook een hobbykok die weet hoe een steak dicht te schroeien in de hete pan. Nog op de spijskaart: hersens in vinaigrette, stoofvlees, kalfskop met madera en gebakken zwezerik van het hart.

6 Huize Bombroek

Daaleinde 91, 3720 Kortessem

tel. 011 37 72 14

Dit restaurant ligt verscholen in het landschappelijke gebied Bombroek, te midden van een tuin waar de natuur met zachte hand wordt begeleid. Het restaurant is ondergebracht in een molenhuis van anderhalve eeuw oud. Aan de achterkant ligt een magisch terras aan een romantische waterpartij. Binnen is het ouderwets knus.

Tony Fabry ontvangt en belandde in de horeca via een studentencafé. Zijn vrouw Marie-Louise Helaers kookt: bereidingen met schaal- en schelpdieren zijn troef. In de zomer is gegrilde kreeft met saffraanboter een specialiteit.

6 ‘t Oude veer

Baarlefrankrijkstraat 90, 9830 Sint-Martens-Latem

tel. 09 281 05 28

Het restaurant ligt op de plek van het oude veer over de Leie en er is plaats om je boot te meren. In het gras aan de oever van de Golden River staan teakhouten meubels.

Chef Jerôme De Vriese leerde koken in het Gentse delicatessenrestaurant Apicius. In zijn eigen eethuis verandert hij geregeld van formule. Momenteel werkt de kok uitsluitend met een seizoensgebonden vast menu: dat betekent alles vers en altijd lekker bereid!

6 Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2, 9700 Oudenaarde

tel. 055 49 84 95

Romantisch eethuis met terras in de golvend groene velden rond Mater. De Zwadderkotmolen bouwde een reputatie op met de formule ‘veel voor weinig geld’ en is voor bussen vol hongerigen het einddoel van een dagje uit.

6 Halifax

Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze

tel. 09 282 31 02, www.gasthofhalifax.com

De naam dateert uit de oorlogstijd, toen een van de dochters van de toenmalige cafébaas verliefd werd op een Canadese piloot. Die is haar na de oorlog komen halen en ze leefden nog lang en gelukkig in de Canadese stad Halifax.

Vincent Vergracht is de huidige baas en zijn plaats is in de eetzaal aan het vuur. Hij grilt runderribstukken, kreeften, gamba’s en koningskrabben.

Halifax kijkt aan de achterkant uit over de Leie en de velden, met in de verte het kasteel van Ooidonck. Er is een dertig meter lange kade, waar hongerige kapiteins kunnen aanmeren.

6 Westaarde

Westaarde 40, 9800 Deinze

tel. 09 386 99 59

Dit romantische restaurant ligt op een verlaten plek aan de Leie. De baas en zijn vriendin hebben de gewoonte om zich op een joviale manier over hun bezoekers te ontfermen.

Rotisseur is William De Moor. Hij was kelner in grill Halifax in Deinze en vond veertien jaar geleden een bouwvallige stal voor paarden, die in de negentiende eeuw boten langs de Leie trokken. De hoeve en stal werden met bescheiden middelen opgekalefaterd en ingericht tot grill Westaarde (de naam verwijst naar ‘westelijke loskade’). De gerechten zijn eenvoudig en royaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content