In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat er veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankenreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens 10 jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan de grootste risico's?

Trends brengt wekelijks een analyse en een interview. Deze week onderzoeken we of de cultuur in de financiële sector echt veranderd is. We zetten ook de bestuursvoorzitters van de vier grootbanken die in België actief zijn (BNP Paribas Fortis, KBC, ING België en Belfius), om de tafel. Herman Daems, Thomas Leysen, Eric Boyer en Jos Clijsters gaan in debat over de risico's, de uitdagingen en de toekomst van de sector. Een uniek en heterogeen panel, dat niet te beroerd is om toe te geven dat niemand weet uit welke hoek de volgende crisis zal komen.

Volgende week: Interview met Didier Reynders, die in 2008 minister van Financiën was.

Verscheen eerder in deze reeks:

Deel 1: Analyse: De lessen uit de financiële crisis. Interview met Jozef De Mey, de bestuursvoorzitter Ageas (do 16 augustus).

Deel 2: Analyse: De blijvende zwakheden van de banksector. Interview met de zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg (do 23 augustus).

Deel 3: Analyse: De aanpak van de bankenreddingen door de nationale staten. Interview met Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder FPIM (do 30 augustus).

Deel 4: Analyse van de impact op de wereldeconomie, de overheidsfinanciën en het monetair beleid. Interview met de Britse historicus Adam Tooze, auteur van het boek Crashed.

Deel 5: Analyse van het Europese kader voor de liquidatie van banken. Interviews met de nieuwe generatie bankiers: Peter Devlies (AXA Bank), Johan Thijs (KBC), Marc Raisière (Belfius) en Erik Van Den Eynden (ING België). (do 13 september)

Deel 6: Analyse: hoe verging het de bad banks in Europa? Interview met Wouter Devriendt, CEO van Dexia (do 20 september).

U kunt deze stukken herlezen op www.trends.be/crisis