Frankrijk wordt voorzitter van de Groep van 20. Dat biedt aan de Franse president Nicolas Sarkozy opportuniteiten die hij natuurlijk niet laat liggen.

Bij zijn eerste persconferentie in het kader van het Franse voorzitterschap kondigde Sarkozy met het hem zo eigene aplomb aan dat hij een taks op de financiële transacties wil en tot een betere controle op de grondstoffenprijzen wil komen. Niks nieuws onder de zon, want Sarkozy ventileerde al vaker die wensen.

De ware achtergrond van deze voorstellen is de crisis van de openbare financiën in Europa, de Franse in het bijzonder. Forse uitgaveverminderingen om de toenemende deficits weg te werken, liggen zeer moeilijk. De klassieke belastingdruk is al torenhoog.

En dus hopen mensen als Sarkozy op een stukje soelaas uit de hoek van een taks op financiële verrichtingen. Het gaat er dus niet om de speculatie aan banden te leggen (wat met zo'n taks trouwens helemaal niet zou lukken) maar wel om geld in het laatje te brengen voor vadertje staat.

"Betere controle op de grondstoffenprijzen" interpreteert men best ook vanuit het gezichtspunt van de inkomsten van de staat.
Vraag is natuurlijk wat er van die Franse voorstellen in huis komt.

De VS en China hebben andere katten te geselen. Zij zullen beleefd akte nemen van Sarkozy's voorstellen en ze vervolgens in de lade steken. Zo gaat dat als je geen vooraanstaande rol meer speelt in de wereld. Bijna onwezenlijk hard om te accepteren voor de Fransen, maar wel de simpele realiteit anno 2011.

Frankrijk wordt voorzitter van de Groep van 20. Dat biedt aan de Franse president Nicolas Sarkozy opportuniteiten die hij natuurlijk niet laat liggen. Bij zijn eerste persconferentie in het kader van het Franse voorzitterschap kondigde Sarkozy met het hem zo eigene aplomb aan dat hij een taks op de financiële transacties wil en tot een betere controle op de grondstoffenprijzen wil komen. Niks nieuws onder de zon, want Sarkozy ventileerde al vaker die wensen. De ware achtergrond van deze voorstellen is de crisis van de openbare financiën in Europa, de Franse in het bijzonder. Forse uitgaveverminderingen om de toenemende deficits weg te werken, liggen zeer moeilijk. De klassieke belastingdruk is al torenhoog. En dus hopen mensen als Sarkozy op een stukje soelaas uit de hoek van een taks op financiële verrichtingen. Het gaat er dus niet om de speculatie aan banden te leggen (wat met zo'n taks trouwens helemaal niet zou lukken) maar wel om geld in het laatje te brengen voor vadertje staat. "Betere controle op de grondstoffenprijzen" interpreteert men best ook vanuit het gezichtspunt van de inkomsten van de staat. Vraag is natuurlijk wat er van die Franse voorstellen in huis komt. De VS en China hebben andere katten te geselen. Zij zullen beleefd akte nemen van Sarkozy's voorstellen en ze vervolgens in de lade steken. Zo gaat dat als je geen vooraanstaande rol meer speelt in de wereld. Bijna onwezenlijk hard om te accepteren voor de Fransen, maar wel de simpele realiteit anno 2011.