Hoe functioneren ETF’s?

iShares
Expert aan het woord

Expert aan het woord verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 juni 2017, 15:10 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

ETF’s – exchange traded funds – zijn de ideale manier om als belegger mee te profiteren van de kennis en de inzichten die in beursindexen vervat zitten. ETF’s zijn daardoor fondsen die bij uitstek geschikt zijn voor beleggers die niet altijd tijd en zin hebben om actief hun portefeuille op te volgen. Maar hoe werken ze precies?

ETF’s bevatten aandelen van alle bedrijven die vervat zitten in de index die gevolgd wordt. Als je als consument een ETF koopt, hoef je niet al die bedrijven apart op te volgen. In principe evolueert de waarde van het fonds dan ook heel nauwgezet mee met de betrokken index. Daardoor is het heel makkelijk om ETF’s te kopen. Bij een onlinebankier als Keytrade Bank kan je wanneer de markten open zijn ETF’s continue kopen en verkopen.

Charles Symons en Gorik Nelissen
Charles Symons en Gorik Nelissen

Een ETF is dan ook bij uitstek een goed beleggingsproduct voor een retailklant. Een consument die wat spaarcenten heeft en die graag wat ziet opbrengen, zonder dat hij dagelijks de markten moet opvolgen en koop- en verkooporders doorgeven aan zijn bankier, is zeker gebaat bij een ETF. Dankzij een ETF krijgt die gewone consument trouwens ook toegang tot markten, sectoren en bedrijven waar hij via traditionele beleggingskanalen nauwelijks aan zou geraken. Hoe hij dat kan? Gorik Nelissen, hoofd van de financiële markten bij onlinebankier Keytrade Bank: “Neem nu small caps in een emerging market. Hoe zou je daar als particulier aan beginnen? Wel, er zijn specifieke ETF’s die indices voor deze niches volgen. Dat is een heel volatiele markt.” In de praktijk kopen mensen vaak de ETF’s die de bekendste indexen volgen, zoals de Bel20 in eigen land of de S&P 500 die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt.

Charles Symons
Charles Symons

iShares, de uitgever van ETF’s binnen vermogensbeheerder BlackRock, biedt een bijzonder uitgebreid gamma aan ETF’s aan. Charles Symons, hoofd iShares in België en Luxemburg, benadrukt dat iShares de fondsen ook effectief volledig onderschrijft. “Wij geloven sterk in de fysieke replicatie van onze fondsen. We kopen dus effectief ook alle onderliggende aandelen en obligaties. We hebben bijvoorbeeld alle aandelen uit de S&P 500-index.”

In een volgende bijdrage kijken we naar de kostprijs én de opbrengstzijde van ETF’s.