Green bonds voor een groener herstel

Amundi
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 juni 2017, 00:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De markt van groene obligaties, waarmee milieu- en klimaatprojecten gefinancierd worden, heeft de voorbije jaren een geweldige expansie gekend. Nu de markt zich openstelt voor nieuwe emittenten en investeerders, zal die groei zich zeker voortzetten.

Sinds 2013 groeit de markt van groene obligaties (Green Bonds) op aanzienlijke wijze. In 2016 werd de globale markt geschat op meer dan 90 miljard dollar, een stijging van 120 procent in vergelijking met het jaar ervoor. En volgens ratingbureau Moody’s zal de markt tegen het einde van 2017 meer dan 200 miljard dollar waard zijn.

Nieuwe emittenten

Fréderic Samama, Deputy Global Head Institutional Sales bij Amundi
Fréderic Samama, Deputy Global Head Institutional Sales bij Amundi

“De eerste golf van groene obligaties kwam tien jaar geleden op gang met onder meer de Wereldbank en de Europese Investeringsbank”, vertelt Fréderic Samama, Deputy Global Head Institutional Sales bij Amundi, Europees marktleider op het gebied van vermogensbeheer. “In maart 2013 raakte ook het bredere bedrijfsleven erbij betrokken. Toen de International Finance Corporation (IFC), de private investeringsarm van de Wereldbank, de eerste groene obligatie ter waarde van 1 miljard dollar uitbracht, was die binnen een uur na uitgifte al uitverkocht. Grote bedrijven zoals Apple, dat zijn eerste groene obligatie ter waarde van 15 miljard dollar uitgaf in februari 2016, hebben tot de groei van de markt bijgedragen.”

Het Green Cornerstone Bond Fund

Marie-Anne Allier, verantwoordelijk voor alle Euro Fixed Income beleggingen bij Amundi
Marie-Anne Allier, verantwoordelijk voor alle Euro Fixed Income beleggingen bij Amundi

“De ontwikkelingslanden en bedrijven uit de opkomende markten blijven echter achterwege”, vindt Marie-Anne Allier, verantwoordelijk voor alle Euro Fixed Income beleggingen bij Amundi. In april lanceerde de Franse fondsbeheerder een groen obligatiefonds voor opkomende landen ter waarde van 2 miljard dollar met 325 miljoen dollar investeringen van het IFC. Het fonds kreeg de naam ‘Green Cornerstone Bond Fund’1 en investeert in obligaties uitgegeven door banken in Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Oost-Europa en Centraal-Azië.

“Enkel door de ontwikkelingslanden erbij te betrekken, kunnen we het probleem van de klimaatverandering aanpakken”, zegt Marie-Ann Allier. “Deze groene obligaties bewijzen ook hun grootste nut in de opkomende markten. Zij helpen echt om belangrijke milieuprojecten te financieren.”

Enkel door de ontwikkelingslanden erbij te betrekken, kunnen we het probleem van de klimaatverandering aanpakken

Een obligatie zoals een andere

Naarmate de markt van de groene obligaties zich ontwikkelt, zullen die uitgroeien tot een algemeen aanvaard en mainstream beleggingsinstrument: “Een groene obligatie is een obligatie zoals een andere: er is één particuliere emittent en het risico is eigenlijk hetzelfde als voor elke andere obligatie. In de toekomst zullen beleggers een groene obligatie kiezen omwille van haar volatiliteit, opbrengst, spreiding, risico en rendement”, voegt Marie-Anne Allier toe.

Groene obligaties zijn een belangrijke indicator van hoe een bedrijf tegenover groene economie staat. Zij kunnen bijgevolg een groeiend aantal beleggers helpen bedrijven uit dezelfde sector te onderscheiden, of dat nu de autosector, olie- en gasindustrie of technologiesector is. “Sommigen zijn toonaangevend en anderen hinken achterop. De markt van de groene obligaties kan dus helpen bij het screenen van de portefeuilles”, besluit Frédéric Samama.

Engagement op internationaal niveau

Terwijl de industrie nog onvolwassen is, zoals blijkt uit het ontbreken van concrete definities van een ‘groen’ project, staat de problematiek van de klimaatverandering hoog op de politieke en maatschappelijke agenda.

Wereldwijd is er vooruitgang geboekt: naast de goedkeuring van het klimaatakkoord van Parijs in december 2015, werd in 2014 de Portfolio Decarbonisation Coalition opgericht om de rol van beleggers in het verzachten van de effecten van de klimaatverandering te bevorderen. De ondertekening van het Montreal Carbon Pledge in september 2014 versterkte die missie. Tegelijkertijd zijn we getuige van nieuwe opkomende krachten, van de Chinezen tot institutionele beleggers en zelfs de paus. Die beperken de negatieve impact van het klimaatscepticisme van de Amerikaanse president Trump, want de Verenigde Staten hebben in deze kwestie altijd al achterop gehinkt in vergelijking met Europa en de opkomende landen.

(1) Het fonds biedt geen prestatiegarantie en houdt een risico op kapitaalverlies in.

Gegevens op 31/05/2017, bron: Amundi.

Promotionele en niet-contractuele informatie dient op geen enkele wijze te worden beschouwd als beleggingsadvies, een beleggingsaanbeveling, of een uitnodiging tot kopen. Dit document is niet bedoeld om te worden gedistribueerd naar of gebruikt door personen, al dan niet gekwalificeerde beleggers, in een land of rechtsgebied waarvan de wetten of regelgeving dit in het bijzonder verbieden, zoals US personen gedefinieerd in de Securities Act van 1933. Dit document is niet beoordeeld door enige regulerende instantie. Alle informatie wordt juist geacht per mei 2017. Amundi Asset Management is een naamloze vennootschap met een kapitaal van 1 086 262 605 € – Vennootschap voor portefeuillebeheer goedgekeurd door de AMF No. GP04000036 – hoofdkantoor 90 boulevard Pasteur, 75015 Parijs – Frankrijk – 437 574 452 RCS Paris – www.amundi.com – juni 2017.