Chinese export groeide dit jaar al met 60 procent

© Reuters

De export in China is in de maanden januari en februari met 60 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo maakte de douaneadministratie zondag bekend. Het gaat om de grootste toename in twintig jaar, die ook groter was dan analisten hadden verwacht. De import steeg met 22,2 procent.

In de eerste maanden vorig jaar was het land nog helemaal in de ban van het nieuwe coronavirus, dat waarschijnlijk afkomstig is van een markt in Wuhan. China voerde eind januari 2020 een lockdown in: fabrieken werden stilgelegd en de bevolking bleef thuis. Dat leidde toen tot een flinke daling (-17 procent) van de uitvoer.

Maar het land kwam er vrij snel bovenop en sloot 2020 zelfs af met een economische groei van 2,3 procent. China was de enige grote economie die vorig jaar nog groeide.

Daarnaast profiteert het land nu ook van de toegenomen vraag naar bijvoorbeeld mondmaskers en elektronica. Het totale Chinese handelsoverschot kwam uit op 103,3 miljard dollar. De Chinese premier Li Keqiang zei vrijdag dat hij voor dit jaar mikt op een economische groei van meer dan 6 procent.

Partner Content