De gemiddelde prijs van een woning zou in 2011 boven de 200.000 euro liggen. De studiedienst van ING spreekt van een vrij stabiele vastgoedmarkt in België. Was de achteruitgang tijdens de recessie beperkt, dan bleef ook de heropleving beperkt in 2010.

De residentiële vastgoedmarkt kende in de tweede helft van 2009 een dynamisch herstel. Dat herstel verzwakte in 2010, onder meer door het lage aantal transacties dat ongeveer 30 procent onder het peil van voor de crisis lag.

Volgens ING kunnen drie factoren de prijsstijgingen van het afgelopen decennium verklaren: betere financieringsvoorwaarden, een gunstig belastingklimaat en een sterke groei van de persoonlijke inbreng bij de aankoop van een huis (tot 35 procent van de aankoopprijs in 2008). "De eerste twee zullen de komende jaren wegvallen en de derde zal in de toekomst aan kracht inboeten", luidt het.

De prijsstijging zal volgens de studie dus alleen nog kunnen berusten op "fundamentals" zoals de inkomstenstijging en de demografie. Julien Manceaux, econoom bij ING, verwacht dat ruim de helft van de kopers de komende jaren geleidelijk aan genoegen zal moeten nemen met onroerende goederen van mindere kwaliteit, omdat het die groep potentiële kopers aan persoonlijke inbreng zal ontbreken en ze ook geen groter bedrag meer kan gaan lenen.

De gemiddelde prijs van een woning zou in 2011 boven de 200.000 euro liggen. De studiedienst van ING spreekt van een vrij stabiele vastgoedmarkt in België. Was de achteruitgang tijdens de recessie beperkt, dan bleef ook de heropleving beperkt in 2010. De residentiële vastgoedmarkt kende in de tweede helft van 2009 een dynamisch herstel. Dat herstel verzwakte in 2010, onder meer door het lage aantal transacties dat ongeveer 30 procent onder het peil van voor de crisis lag.Volgens ING kunnen drie factoren de prijsstijgingen van het afgelopen decennium verklaren: betere financieringsvoorwaarden, een gunstig belastingklimaat en een sterke groei van de persoonlijke inbreng bij de aankoop van een huis (tot 35 procent van de aankoopprijs in 2008). "De eerste twee zullen de komende jaren wegvallen en de derde zal in de toekomst aan kracht inboeten", luidt het.De prijsstijging zal volgens de studie dus alleen nog kunnen berusten op "fundamentals" zoals de inkomstenstijging en de demografie. Julien Manceaux, econoom bij ING, verwacht dat ruim de helft van de kopers de komende jaren geleidelijk aan genoegen zal moeten nemen met onroerende goederen van mindere kwaliteit, omdat het die groep potentiële kopers aan persoonlijke inbreng zal ontbreken en ze ook geen groter bedrag meer kan gaan lenen.