De verkoopprijzen van zowel appartementen als huizen in Vlaanderen zijn tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gezakt. Het gaat telkens om een daling met vijf procent ten opzichte van het eerste semester van 2012.

Dat blijkt uit cijfers van Century 21. De vastgoedmakelaar ziet een gemiddelde stijging van de vastgoedprijzen met 0,21 procent in vergelijking met de eerste helft van 2012. De daling in Vlaanderen wordt vooral gecompenseerd door een stijging van de prijzen van de appartementen in Wallonië en Brussel met respectievelijk 16 en 12,5 procent.

'De achterliggende verklaring is in beide gewesten weliswaar anders,' zegt Mathieu Verwilghen van Century 21. 'Daar waar in Brussel de populatie stijgt en hierdoor dus ook de vraag, ligt in Wallonië de economische context aan de basis van de stijging. Door de lagere koopkracht stellen kandidaat-kopers vast dat ze in functie van hun vooropgesteld budget hun wensen dienen aan te passen, en kopen ze bijgevolg eerder appartementen in plaats van huizen'.

Meer transacties Century 21 stelt daarnaast nog vast dat het aantal verkoopstransacties op de residentiële markt met 16 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar in 2012. Daarmee is de markt opnieuw op weg naar het niveau van 2011, luidt het nog.

Voor het tweede deel van het jaar verwacht Century 21 een voortzetting van de huidige trends. (Belga/KVDA)

De verkoopprijzen van zowel appartementen als huizen in Vlaanderen zijn tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gezakt. Het gaat telkens om een daling met vijf procent ten opzichte van het eerste semester van 2012. Dat blijkt uit cijfers van Century 21. De vastgoedmakelaar ziet een gemiddelde stijging van de vastgoedprijzen met 0,21 procent in vergelijking met de eerste helft van 2012. De daling in Vlaanderen wordt vooral gecompenseerd door een stijging van de prijzen van de appartementen in Wallonië en Brussel met respectievelijk 16 en 12,5 procent. 'De achterliggende verklaring is in beide gewesten weliswaar anders,' zegt Mathieu Verwilghen van Century 21. 'Daar waar in Brussel de populatie stijgt en hierdoor dus ook de vraag, ligt in Wallonië de economische context aan de basis van de stijging. Door de lagere koopkracht stellen kandidaat-kopers vast dat ze in functie van hun vooropgesteld budget hun wensen dienen aan te passen, en kopen ze bijgevolg eerder appartementen in plaats van huizen'. Meer transacties Century 21 stelt daarnaast nog vast dat het aantal verkoopstransacties op de residentiële markt met 16 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar in 2012. Daarmee is de markt opnieuw op weg naar het niveau van 2011, luidt het nog. Voor het tweede deel van het jaar verwacht Century 21 een voortzetting van de huidige trends. (Belga/KVDA)