Woningprijzen blijven stijgen: kopen of verkopen?

De woningprijzen in ons land blijven hoog. Zullen de prijzen stijgen of dalen? En is nu het moment om te kopen of te verkopen? Drie vragen aan Laurenz Verledens, vastgoedspecialist bij Trends.

De woningprijzen in ons land blijven hoog. Zullen de prijzen stijgen of dalen? En is nu het moment om te kopen of te verkopen? Drie vragen aan Laurenz Verledens, vastgoedspecialist bij Trends.

1. Is dit een goed moment om uw huis te verkopen?

Laurenz Verledens: “De prijzen zijn nog altijd hoog. Wie 10 of 20 jaar geleden een woning kocht, kan die wellicht met een fikse meerwaarde verkopen. Zelfs op vijf jaar is er in Vlaanderen een nominale stijging van 20%.

Sommige woningen liggen wel niet goed in de markt. Bijvoorbeeld villa’s uit de jaren zestig tot tachtig. Die beantwoorden vaak niet meer aan de verwachtingen van de kopers in dat segment. De stijl en de inrichting zijn gedateerd, de tuin is te groot en de energieprestaties van zijn vaak slecht. Meer en meer kandidaat-kopers houden daar rekening mee.

Wachten met verkopen is ook niet echt een optie, want voor dat verouderde villasegment verbeter dat sentiment wellicht niet. Tenzij de schaarste aan bouwgrond de kandidaat-bouwers richting deze panden drijft.

De vraag is natuurlijk: wat doen de verkopers? Opnieuw kopen betekent dat hij ook moet rekening houden met de gestegen prijzen. De appartementsprijzen zijn de voorbije 5 jaar ook met 20% gestegen. Een villa verkopen en een appartement kopen kan financieel wel eens tegenvallen.”

2. Is dit een goed moment om een huis te bouwen of te kopen?

Laurenz Verledens: “Op het eerste gezicht niet, want de prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Maar wat is het alternatief? De huurmarkt in ons land is zeer zwak. Veel mensen vinden daar hun gading niet. De rente staat ook nog altijd zeer laag, wat de financiering van een aankoop aantrekkelijk maakt. En de overheid ondersteunt via fiscale weg ook de aankoop van een eigen woning. De vraag is of dat ze dat, gezien de moeilijke budgettaire situatie, in dezelfde mate kan blijven doen. Het vermoeden bestaat dat het systeem van de Woonbonus, dat in 2014 naar het Vlaams bestuursniveau wordt overgeheveld, aangepast worden voor nieuwe contracten.”

3. Ondanks de crisis blijven de woningprijzen stijgen. Hoe verwacht u dat de prijzen de volgende maanden en jaren evolueren?

Laurenz Verledens: “We verwachten geen crash van de vastgoedprijzen, eerder een zachte landing waarbij de prijzen stabiliseren en de prijscorrectie gebeurt via de inflatie. De evolutie van de woningprijzen voorspellen is wel heel moeilijk omdat er zoveel parameters op inwerken. Kijken we alleen naar de economische parameters dan zijn de vooruitzichten voor de woningmarkt niet schitterend: de rente staat al heel laag, de economische groei is beperkt, de banken voeren een strengere kredietpolitiek…

De toename van de bevolking en de gezinsverdunning zorgt wel voor een blijvende druk aan de vraagkant. Een onbekende factor is hoe de eigen inbreng evolueert. Het is bekend dat Belgen nog over veel spaargeld beschikken. Het lijkt erop dat die middelen meer en meer worden ingezet om kinderen en kleinkinderen te steunen bij de aankoop van een woning.”

Alle koop- en verkoopprijzen van alle vastgoed in alle provincies en alle gemeentes vindt u in De Trends Vastgoedgids 2013, die verschijnt op donderdag 29 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content