Brussel krijgt tegen eind 2015 een winkelcentrum van de 'nieuwe generatie'. Dat is althans de ambitie die de projectontwikkelaar Equilis heeft met Docks Bruxsel, de nieuwe naam voor Just Under the Sky.

Er komt ongeveer 40.000 vierkante meter winkelruimte op het terrein aan de Van Praetbrug. Maar Docks Bruxsel moet meer zijn dan een plek om te winkelen, zegt Carl Mestdagh, de CEO van Equilis: "We voorzien ook in 15.000 vierkante meter voor andere activiteiten. Uiteraard staat winkelen centraal, maar er is ook plaats voor cultuur, evenementen en ontspanning. Gewoon komen flaneren kan ook. Het wordt een plek die leeft en zich openstelt naar de buurt."

Toch waarschuwen trendwatchers dat het concept zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt. De consument heeft het gehad met de artificiële omgeving die een shoppingcentrum is, luidt het. Authenticiteit is het nieuwe credo, en dan hebben de winkelstraten in de stadscentra veel meer te bieden. In de Verenigde Staten zou de trend al duidelijk merkbaar zijn, getuige websites als deadmalls.com, die gesloten en verlaten winkelpromenades in kaart brengen.

Dat in ons land nog heel wat nieuwe winkelcentra gepland en aangekondigd zijn, lijkt in tegenspraak met het discours dat het shoppingcentrum op zijn retour is. Al die plannen veroorzaken zenuwachtigheid bij de eigenaars van de bestaande complexen. Want terwijl nieuwe shoppingcentra nog volop kunnen inspelen op de gewijzigde voorkeuren van de consument, ligt dat bij de oudere moeilijker. "Een shoppingcentrum is een log apparaat", zegt Patrick Tacq, retailspecialist bij de vastgoedadviseur CBRE. "Je kunt het niet zomaar aanpassen aan de nieuwe behoeften en verwachtingen."

En dan is er nog de bedreiging van de e-commerce. "Dit is het grootste shoppingcentrum ter wereld", zegt Pierre-Yves Bolus terwijl hij zijn smartphone toont. De nieuwe topman van Devimo, de grootste beheerder van shoppingcentra in ons land, noemt e-commerce een revolutie voor de sector. "Je kunt nu zowat alles online kopen, dus zullen wij de consumenten een goede reden moeten geven om naar het winkelcentrum te komen." (L.V.)

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.

Brussel krijgt tegen eind 2015 een winkelcentrum van de 'nieuwe generatie'. Dat is althans de ambitie die de projectontwikkelaar Equilis heeft met Docks Bruxsel, de nieuwe naam voor Just Under the Sky. Er komt ongeveer 40.000 vierkante meter winkelruimte op het terrein aan de Van Praetbrug. Maar Docks Bruxsel moet meer zijn dan een plek om te winkelen, zegt Carl Mestdagh, de CEO van Equilis: "We voorzien ook in 15.000 vierkante meter voor andere activiteiten. Uiteraard staat winkelen centraal, maar er is ook plaats voor cultuur, evenementen en ontspanning. Gewoon komen flaneren kan ook. Het wordt een plek die leeft en zich openstelt naar de buurt." Toch waarschuwen trendwatchers dat het concept zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt. De consument heeft het gehad met de artificiële omgeving die een shoppingcentrum is, luidt het. Authenticiteit is het nieuwe credo, en dan hebben de winkelstraten in de stadscentra veel meer te bieden. In de Verenigde Staten zou de trend al duidelijk merkbaar zijn, getuige websites als deadmalls.com, die gesloten en verlaten winkelpromenades in kaart brengen. Dat in ons land nog heel wat nieuwe winkelcentra gepland en aangekondigd zijn, lijkt in tegenspraak met het discours dat het shoppingcentrum op zijn retour is. Al die plannen veroorzaken zenuwachtigheid bij de eigenaars van de bestaande complexen. Want terwijl nieuwe shoppingcentra nog volop kunnen inspelen op de gewijzigde voorkeuren van de consument, ligt dat bij de oudere moeilijker. "Een shoppingcentrum is een log apparaat", zegt Patrick Tacq, retailspecialist bij de vastgoedadviseur CBRE. "Je kunt het niet zomaar aanpassen aan de nieuwe behoeften en verwachtingen." En dan is er nog de bedreiging van de e-commerce. "Dit is het grootste shoppingcentrum ter wereld", zegt Pierre-Yves Bolus terwijl hij zijn smartphone toont. De nieuwe topman van Devimo, de grootste beheerder van shoppingcentra in ons land, noemt e-commerce een revolutie voor de sector. "Je kunt nu zowat alles online kopen, dus zullen wij de consumenten een goede reden moeten geven om naar het winkelcentrum te komen." (L.V.) Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.