Na de crisis in 2009, kreeg de bouwsector een onverwachte boost in nieuwbouw dankzij de relancemaatregelen van de federale regering. "Het ging vrij goed in de bouwsector, maar het aantal opdrachten was in dalende lijn. De afschaffing van de fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt Anja Larik van de Bouwunie.

Weinig investeringen

Er wordt verwacht dat 2012 een moeilijk jaar zal zijn met weinig investeringen, minder opdrachten en meer faillissementen.

Er worden minder investeringen van de gemeenten verwacht. In de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt er altijd meer geïnvesteerd in openbare werken, enz. Vlak na of zelfs tijdens de verkiezingen vallen die opdrachten weg of lopen ze ten einde. "Dat is een vaste cyclus die we elke zes jaar zien, maar toevallig valt het einde van deze stroom aan opdrachten in een jaar dat sowieso al niet denderend zal zijn voor de bouwsector", aldus Larik. Ook op investeringen van bedrijven wordt niet gerekend.

Renovatie

Het aantal opdrachten voor renovatiewerken blijft iets stabieler. "We zitten met een oud woonpark in België waar veel renovatiewerken nodig zijn, zeker als we energiezuinig willen wonen. Renovatiewerken zullen nodig blijven en dus zullen er opdrachten binnenkomen, maar toch verwachten we geen spectaculaire stijging."

Stimulans oude woningen

Een mogelijke trend voor 2012 is dat er meer speciale maatregelen voor senioren beschikbaar zullen zijn. "Veel oudere mensen willen geen onderhoudswerken meer uitvoeren aan hun woning omdat ze vinden dat ze er toch niets meer aan hebben." De Bouwunie hoopt dat er speciale seniorenleningen zullen beschikbaar zijn of dat er beroep ken gedaan worden op een vermindering van de successie-en schenkingsrechten. "Op die manier kunnen we mensen te stimuleren om hun oudere woningen te renoveren en energiezuinig te maken. Het is een trend die zich kan voordoen, maar het blijft afwachten."

Verder blijft het renoveren en energiezuinig wonen een trend die zich zal voortzetten. Compacte woningen en appartementen zullen ook steeds populairder worden.

Pessimisme

De Bouwunie is pessimistisch over de eerste maanden van 2012, maar op lange termijn zijn ze positief. "Bouwen blijft belangrijk in ons land en de bouwsector zal altijd zijn werk hebben", zegt Larik. Vooral renovatiewerken op gebied van energiezuinig wonen en nieuwe technieken zullen de sector blijven stimuleren. "Het ziet er gewoon op korte termijn niet zo schitterend uit. Van zodra er meer duidelijkheid is, zal dat voelbaar worden op een positieve manier." (RDM)

Na de crisis in 2009, kreeg de bouwsector een onverwachte boost in nieuwbouw dankzij de relancemaatregelen van de federale regering. "Het ging vrij goed in de bouwsector, maar het aantal opdrachten was in dalende lijn. De afschaffing van de fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt Anja Larik van de Bouwunie. Weinig investeringenEr wordt verwacht dat 2012 een moeilijk jaar zal zijn met weinig investeringen, minder opdrachten en meer faillissementen. Er worden minder investeringen van de gemeenten verwacht. In de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt er altijd meer geïnvesteerd in openbare werken, enz. Vlak na of zelfs tijdens de verkiezingen vallen die opdrachten weg of lopen ze ten einde. "Dat is een vaste cyclus die we elke zes jaar zien, maar toevallig valt het einde van deze stroom aan opdrachten in een jaar dat sowieso al niet denderend zal zijn voor de bouwsector", aldus Larik. Ook op investeringen van bedrijven wordt niet gerekend. RenovatieHet aantal opdrachten voor renovatiewerken blijft iets stabieler. "We zitten met een oud woonpark in België waar veel renovatiewerken nodig zijn, zeker als we energiezuinig willen wonen. Renovatiewerken zullen nodig blijven en dus zullen er opdrachten binnenkomen, maar toch verwachten we geen spectaculaire stijging."Stimulans oude woningenEen mogelijke trend voor 2012 is dat er meer speciale maatregelen voor senioren beschikbaar zullen zijn. "Veel oudere mensen willen geen onderhoudswerken meer uitvoeren aan hun woning omdat ze vinden dat ze er toch niets meer aan hebben." De Bouwunie hoopt dat er speciale seniorenleningen zullen beschikbaar zijn of dat er beroep ken gedaan worden op een vermindering van de successie-en schenkingsrechten. "Op die manier kunnen we mensen te stimuleren om hun oudere woningen te renoveren en energiezuinig te maken. Het is een trend die zich kan voordoen, maar het blijft afwachten."Verder blijft het renoveren en energiezuinig wonen een trend die zich zal voortzetten. Compacte woningen en appartementen zullen ook steeds populairder worden. Pessimisme De Bouwunie is pessimistisch over de eerste maanden van 2012, maar op lange termijn zijn ze positief. "Bouwen blijft belangrijk in ons land en de bouwsector zal altijd zijn werk hebben", zegt Larik. Vooral renovatiewerken op gebied van energiezuinig wonen en nieuwe technieken zullen de sector blijven stimuleren. "Het ziet er gewoon op korte termijn niet zo schitterend uit. Van zodra er meer duidelijkheid is, zal dat voelbaar worden op een positieve manier." (RDM)