Test-Aankoop liet anoniem vier huizen en een appartement schatten door verschillende experts, makelaars en notarissen. Elk pand werd negen keer geschat. Uit dat onderzoek besloot de consumentenorganisatie dat het bedrag dat kandidaat-kopers bereid zijn neer te tellen voor een pand de enige echte prijs is.

Wie toch een schatting wil laten uitvoeren door een professional, vergewist er zich beter op voorhand van hoeveel ereloon die schatter zal aanrekenen. Twee van de experts die Test-Aankoop raadpleegde, vroegen meer dan 600 euro ereloon, terwijl de meeste vastgoedmakelaars en notarissen helemaal niets aanrekenden", aldus de consumentenorganisatie.

Twee Brusselse notarissen bepaalden de waarde van een pand zonder het te gaan bezoeken. Een andere had genoeg aan een bezoek van 8 minuten om de waarde van de woning in te schatten.

Test-Aankoop stelde bovendien vast dat heel wat schatters belangrijke vragen niet stelden. Zo werd er niet geïnformeerd naar de bewoonbare oppervlakte of erfdienstbaarheden, noch naar eventuele vochtproblemen.

De waardebepalingen van de verschillende panden zelf liepen uiteen. Zo ondervond Test-Aankoop een waardeverschil van bijna 160.000 euro voor één en dezelfde woning.

De organisatie raadt de consumenten aan zelf de oefening te doen door naar websites met vastgoedzoekertjes te surfen of door advertenties voor gelijkaardige woningen in kranten te raadplegen. Ook de resultaten van een openbare verkoop kunnen nuttige informatie verschaffen.

Test-Aankoop liet anoniem vier huizen en een appartement schatten door verschillende experts, makelaars en notarissen. Elk pand werd negen keer geschat. Uit dat onderzoek besloot de consumentenorganisatie dat het bedrag dat kandidaat-kopers bereid zijn neer te tellen voor een pand de enige echte prijs is. Wie toch een schatting wil laten uitvoeren door een professional, vergewist er zich beter op voorhand van hoeveel ereloon die schatter zal aanrekenen. Twee van de experts die Test-Aankoop raadpleegde, vroegen meer dan 600 euro ereloon, terwijl de meeste vastgoedmakelaars en notarissen helemaal niets aanrekenden", aldus de consumentenorganisatie. Twee Brusselse notarissen bepaalden de waarde van een pand zonder het te gaan bezoeken. Een andere had genoeg aan een bezoek van 8 minuten om de waarde van de woning in te schatten.Test-Aankoop stelde bovendien vast dat heel wat schatters belangrijke vragen niet stelden. Zo werd er niet geïnformeerd naar de bewoonbare oppervlakte of erfdienstbaarheden, noch naar eventuele vochtproblemen. De waardebepalingen van de verschillende panden zelf liepen uiteen. Zo ondervond Test-Aankoop een waardeverschil van bijna 160.000 euro voor één en dezelfde woning. De organisatie raadt de consumenten aan zelf de oefening te doen door naar websites met vastgoedzoekertjes te surfen of door advertenties voor gelijkaardige woningen in kranten te raadplegen. Ook de resultaten van een openbare verkoop kunnen nuttige informatie verschaffen.