Momenteel zijn die gevolgen nog niet duidelijk. Dat heeft Muyters gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Wie vandaag in Vlaanderen een nieuwbouwappartement of sleutel-op-de-deur-woning koopt, betaalt 21 procent btw op de woning en 10 procent Vlaamse registratierechten op de grond. De btw-inkomsten gaan naar de federale schatkist, de registratierechten naar de Vlaamse. Op vraag van Europa wordt vanaf 2011 een btw tarief van 21 procent ingevoerd voor bouwgrond én bijbehorende woning.

Vlaanderen zou zo een pak inkomsten uit registratierechten mislopen. Vlaanderen dringt daarom bij de federale regering ook aan op compensaties. Op het laatste Overlegcomité zijn de eerder gemaakte afspraken daarover "herbevestigd". Zo is in het verleden afgesproken dat de compensaties voor de gewesten zouden gekaderd worden in het globale debat van de financiering van de gewesten en gemeenschappen.

Intussen wil Muyters zelf de mogelijke gevolgen voor Vlaanderen in kaart brengen. Hij krijgt alvast signalen dat de vastgoedsector zich "aan het herorganiseren is", al zal het niet voor alle verkopers juridisch mogelijk zijn zich aan te passen.

Momenteel zijn die gevolgen nog niet duidelijk. Dat heeft Muyters gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). Wie vandaag in Vlaanderen een nieuwbouwappartement of sleutel-op-de-deur-woning koopt, betaalt 21 procent btw op de woning en 10 procent Vlaamse registratierechten op de grond. De btw-inkomsten gaan naar de federale schatkist, de registratierechten naar de Vlaamse. Op vraag van Europa wordt vanaf 2011 een btw tarief van 21 procent ingevoerd voor bouwgrond én bijbehorende woning. Vlaanderen zou zo een pak inkomsten uit registratierechten mislopen. Vlaanderen dringt daarom bij de federale regering ook aan op compensaties. Op het laatste Overlegcomité zijn de eerder gemaakte afspraken daarover "herbevestigd". Zo is in het verleden afgesproken dat de compensaties voor de gewesten zouden gekaderd worden in het globale debat van de financiering van de gewesten en gemeenschappen. Intussen wil Muyters zelf de mogelijke gevolgen voor Vlaanderen in kaart brengen. Hij krijgt alvast signalen dat de vastgoedsector zich "aan het herorganiseren is", al zal het niet voor alle verkopers juridisch mogelijk zijn zich aan te passen.