In 2007 waren er 220 aanvragen voor een energieaudit, in 2008 liepen 249 aanvragen binnen en in 2009 waren er 229. Volgens Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Energieagentschap (VEA), zouden er meer aanvragen moeten worden ingediend.

Flipts stelt vast dat de focus in Vlaanderen op het energieprestatiecertificaat (epc) gericht is, dat bovendien door de overheid verplicht wordt. In Wallonië zijn er meer aanvragen voor een energieaudit dan in Vlaanderen het geval is, wat kan worden verklaard door de verscheidene premies voor renovatie die pas worden toegekend na een audit. In Vlaanderen is die voorwaarde niet van toepassing. "Wel heb je er recht op een belastingaftrek van 40 procent, wat ook al aanzienlijk is," voegt Flipts eraan toe.

De energieaudit mag niet verward worden met het energieprestatiecertificaat, dat wel wettelijk verplicht is. Ter vergelijking: in de Energieprestatiedatabank van het VEA kwamen in 2009 ongeveer 156.348 certificaten terecht. Het zogenaamde energieprestatiecertificaat laat eveneens zien hoe energiezuinig of verslindend een woning is.

Het belangrijkste verschil tussen een energieprestatiecertificaat (epc) en een audit bestaat erin dat een epc verplicht is bij de verkoop of de verhuur van een woning, en een audit niet. De kostprijs van een dergelijk certificaat schommelt rond de 250 euro, en alles wordt vastgesteld via een vast inspectieprotocol.

Bij het uitvoeren van een energieaudit zijn de regels minder strikt. Bovendien verschilt de software voor het bepalen van het verbruik. Afhankelijk van de grootte van de woning liggen de kosten voor een energieaudit tussen de 500 en 700 euro. Voor heel grote huizen kan dat oplopen tot 1.500 euro.

In 2007 waren er 220 aanvragen voor een energieaudit, in 2008 liepen 249 aanvragen binnen en in 2009 waren er 229. Volgens Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Energieagentschap (VEA), zouden er meer aanvragen moeten worden ingediend.Flipts stelt vast dat de focus in Vlaanderen op het energieprestatiecertificaat (epc) gericht is, dat bovendien door de overheid verplicht wordt. In Wallonië zijn er meer aanvragen voor een energieaudit dan in Vlaanderen het geval is, wat kan worden verklaard door de verscheidene premies voor renovatie die pas worden toegekend na een audit. In Vlaanderen is die voorwaarde niet van toepassing. "Wel heb je er recht op een belastingaftrek van 40 procent, wat ook al aanzienlijk is," voegt Flipts eraan toe. De energieaudit mag niet verward worden met het energieprestatiecertificaat, dat wel wettelijk verplicht is. Ter vergelijking: in de Energieprestatiedatabank van het VEA kwamen in 2009 ongeveer 156.348 certificaten terecht. Het zogenaamde energieprestatiecertificaat laat eveneens zien hoe energiezuinig of verslindend een woning is. Het belangrijkste verschil tussen een energieprestatiecertificaat (epc) en een audit bestaat erin dat een epc verplicht is bij de verkoop of de verhuur van een woning, en een audit niet. De kostprijs van een dergelijk certificaat schommelt rond de 250 euro, en alles wordt vastgesteld via een vast inspectieprotocol. Bij het uitvoeren van een energieaudit zijn de regels minder strikt. Bovendien verschilt de software voor het bepalen van het verbruik. Afhankelijk van de grootte van de woning liggen de kosten voor een energieaudit tussen de 500 en 700 euro. Voor heel grote huizen kan dat oplopen tot 1.500 euro.