Minister Freya Van den Bossche van haar kant kondigde aan in te gaan op de suggesties die in het verslag staan. De herstelvordering is sinds de herfst van 2007 van toepassing en speelt pas in dit jaarverslag, dat uitzonderlijk over 15 maanden liep
van 1 oktober 2008 tot 31 december 2009, ten volle. De herstelvorderingen zijn het meest geconcentreerd in Oost-Vlaanderen (162) en Antwerpen (112).

Van de panden die volledig hersteld werden liggen er 39 in Oost-Vlaanderen, 12 in Antwerpen en in Vlaams-Brabant, 2 in Limburg en geen in West-Vlaanderen. Over het werkjaar werden steeg het aantal processen-verbaal tot 787 panden (2.390 woonentiteiten).

Minister Van den Bossche schaarde zich in de commissie achter de suggesties van de Wooninspectie. Zo wil ze de hercontroles in het kader van de herstelvordering betalend maken voor de verhuurder, het te huur stellen van een verkrotte woning strafbaar maken en de verplichting tot herstel ook laten gelden voor een nieuwe eigenaar. Die nieuwe eigenaar moet dan wel op de hoogte zijn van de herstelvordering die op de woning rust.

Voor minister Van den Bossche moeten steden en gemeenten die meer verantwoordelijkheid in de materie willen opnemen, onder meer door zelf certificaten uit te reiken, dit ook kunnen doen.

Minister Freya Van den Bossche van haar kant kondigde aan in te gaan op de suggesties die in het verslag staan. De herstelvordering is sinds de herfst van 2007 van toepassing en speelt pas in dit jaarverslag, dat uitzonderlijk over 15 maanden liep van 1 oktober 2008 tot 31 december 2009, ten volle. De herstelvorderingen zijn het meest geconcentreerd in Oost-Vlaanderen (162) en Antwerpen (112). Van de panden die volledig hersteld werden liggen er 39 in Oost-Vlaanderen, 12 in Antwerpen en in Vlaams-Brabant, 2 in Limburg en geen in West-Vlaanderen. Over het werkjaar werden steeg het aantal processen-verbaal tot 787 panden (2.390 woonentiteiten). Minister Van den Bossche schaarde zich in de commissie achter de suggesties van de Wooninspectie. Zo wil ze de hercontroles in het kader van de herstelvordering betalend maken voor de verhuurder, het te huur stellen van een verkrotte woning strafbaar maken en de verplichting tot herstel ook laten gelden voor een nieuwe eigenaar. Die nieuwe eigenaar moet dan wel op de hoogte zijn van de herstelvordering die op de woning rust. Voor minister Van den Bossche moeten steden en gemeenten die meer verantwoordelijkheid in de materie willen opnemen, onder meer door zelf certificaten uit te reiken, dit ook kunnen doen.