"De vastgoedregelgeving wordt iedere dag complexer en meer versnipperd", aldus Kristien Berkein, voorzitter van CIB Vlaanderen. "Bij het tot stand komen van nieuwe regelgeving die raakt aan vastgoedtransacties legt de overheid al te gemakkelijk nieuwe informatieverplichtingen op."

Volgens CIB Vlaanderen swingen de extra informatieverplichtingen zoals onder andere het energieprestatiecerfiticaat (EPC-score) en de watertoets in overstromingsgevoelige gebieden de pan uit. De organisatie stelt zich dan ook vragen bij het nut van sommige informatieverplichtingen.

"Dat vanaf volgend jaar in vastgoedpubliciteit de EPC-score, hoe energiezuinig of -verslindend een woning is, moet vermeld worden is een goede zaak. Dat bij commerciële advertenties ook de unieke code van het EPC-attest moet worden vermeld roept echter vragen op", zegt gedelegeerd bestuurder Jan Jassogne. "Wat heeft de consument nu aan een interne administratieve code van maar liefst 30 tekens ?"

De organisatie formuleerde een "Memorandum Vastgoedinformatie" en wil zo inzetten op een betere regelgeving en meer afstemming en samenwerking tussen de overheid en de vastgoedsector.

"CIB Vlaanderen is vragende partij voor een sterkere afstemming tussen lopende IT-projecten binnen de vastgoedsector en de IT-plannen die bij de diverse overheidsadministraties leven", aldus algemeen directeur Nico Moyaert.

Een koppeling van databanken en de integratie van de vele informatiestromen is absoluut noodzakelijk, zo luidt het tot slot. (Belga/BO)

"De vastgoedregelgeving wordt iedere dag complexer en meer versnipperd", aldus Kristien Berkein, voorzitter van CIB Vlaanderen. "Bij het tot stand komen van nieuwe regelgeving die raakt aan vastgoedtransacties legt de overheid al te gemakkelijk nieuwe informatieverplichtingen op." Volgens CIB Vlaanderen swingen de extra informatieverplichtingen zoals onder andere het energieprestatiecerfiticaat (EPC-score) en de watertoets in overstromingsgevoelige gebieden de pan uit. De organisatie stelt zich dan ook vragen bij het nut van sommige informatieverplichtingen. "Dat vanaf volgend jaar in vastgoedpubliciteit de EPC-score, hoe energiezuinig of -verslindend een woning is, moet vermeld worden is een goede zaak. Dat bij commerciële advertenties ook de unieke code van het EPC-attest moet worden vermeld roept echter vragen op", zegt gedelegeerd bestuurder Jan Jassogne. "Wat heeft de consument nu aan een interne administratieve code van maar liefst 30 tekens ?" De organisatie formuleerde een "Memorandum Vastgoedinformatie" en wil zo inzetten op een betere regelgeving en meer afstemming en samenwerking tussen de overheid en de vastgoedsector. "CIB Vlaanderen is vragende partij voor een sterkere afstemming tussen lopende IT-projecten binnen de vastgoedsector en de IT-plannen die bij de diverse overheidsadministraties leven", aldus algemeen directeur Nico Moyaert. Een koppeling van databanken en de integratie van de vele informatiestromen is absoluut noodzakelijk, zo luidt het tot slot. (Belga/BO)