Volgens minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters wil de Vlaamse regering in de toekomst vermijden dat consumenten vanaf 1 januari 2011 een dubbele heffing moeten betalen. Dat zou namelijk gebeuren wanneer het zogenaamde Breitshol-arrest van het EU-Hof van Justitie wordt toegepast.

Dat arrest houdt in dat een btw-heffing van 21 procent wordt ingevoerd voor bouwgrond die samen - bij dezelfde firma - met een nieuwbouwwoning of -appartement wordt aangekocht.

Aangezien Vlaanderen op die gronden al 10 procent registratierechten heft, "dreigt de Vlaming met een fors oplopende factuur te blijven zitten, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn", legt Muyters uit. De Vlaamse regering besliste daarom die registratierechten vanaf 1 januari 2011 af te schaffen.

Er blijft in voorkomend geval nog de 11 procent die de Vlaming meer dreigt te moeten betalen voor zijn bouwgrond. Intussen doen geruchten de ronde dat de bouwsector aan een oplossing werkt, waarbij firma's bijvoorbeeld twee aparte nv's zouden kunnen
oprichten. Op die manier zou de ene nv de bouwgrond kunnen verkopen en de andere de nieuwbouw, waardoor de 21 procent-heffing vervalt.

Vast staat dat het dossier samen met de federale regering wordt besproken.

Volgens minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters wil de Vlaamse regering in de toekomst vermijden dat consumenten vanaf 1 januari 2011 een dubbele heffing moeten betalen. Dat zou namelijk gebeuren wanneer het zogenaamde Breitshol-arrest van het EU-Hof van Justitie wordt toegepast.Dat arrest houdt in dat een btw-heffing van 21 procent wordt ingevoerd voor bouwgrond die samen - bij dezelfde firma - met een nieuwbouwwoning of -appartement wordt aangekocht. Aangezien Vlaanderen op die gronden al 10 procent registratierechten heft, "dreigt de Vlaming met een fors oplopende factuur te blijven zitten, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn", legt Muyters uit. De Vlaamse regering besliste daarom die registratierechten vanaf 1 januari 2011 af te schaffen. Er blijft in voorkomend geval nog de 11 procent die de Vlaming meer dreigt te moeten betalen voor zijn bouwgrond. Intussen doen geruchten de ronde dat de bouwsector aan een oplossing werkt, waarbij firma's bijvoorbeeld twee aparte nv's zouden kunnen oprichten. Op die manier zou de ene nv de bouwgrond kunnen verkopen en de andere de nieuwbouw, waardoor de 21 procent-heffing vervalt. Vast staat dat het dossier samen met de federale regering wordt besproken.