"Zo zorgt de regering ervoor dat huurders op de private markt beter
beschermd worden tegen slechte woonomstandigheden", verdcuidelijkt minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).

De nieuwe maatregelen maken komaf met een aantal struikelblokken en lacunes in de bestaande decreten rond wonen, zoals de Vlaamse Wooncode, de regels voor studentenkamers en tegen de verkrotting van woningen.

Nieuw is dat het te huur stellen van slechte woningen strafbaar wordt. Tot vandaag is alleen het verhuren van een slechte woning strafbaar. De Wooninspectie kan dus pas ingrijpen als er daadwerkelijk een huurder in het huis woont. Voortaan zal de eigenaar bestraft kunnen worden van zodra hij de woning op de huurmarkt aanbiedt.

Daarnaast worden de minimale kwaliteitsnormen voor woningen aangevuld met energienormen. Nu wordt een woning alleen beoordeeld op bijvoorbeeld het sanitair en de verwarmingsmogelijkheden, maar in de toekomst zal ook onder meer isolatie bij de kwaliteitsnormen gevoegd worden. Die maatregel past in het plan van Van den Bossche om tegen 2020 alle woningen energiezuinig te maken.

Er is al veel gedaan voor de sociale woningen en om huiseigenaars te stimuleren hun woning kwalitatief te verbeteren, nu wordt ook de private huurmarkt aangepakt, aldus Van den Bossche. "Zo kunnen we vermijden dat mensen noodgedwongen in slechte woningen terechtkomen."


"Zo zorgt de regering ervoor dat huurders op de private markt beter beschermd worden tegen slechte woonomstandigheden", verdcuidelijkt minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). De nieuwe maatregelen maken komaf met een aantal struikelblokken en lacunes in de bestaande decreten rond wonen, zoals de Vlaamse Wooncode, de regels voor studentenkamers en tegen de verkrotting van woningen. Nieuw is dat het te huur stellen van slechte woningen strafbaar wordt. Tot vandaag is alleen het verhuren van een slechte woning strafbaar. De Wooninspectie kan dus pas ingrijpen als er daadwerkelijk een huurder in het huis woont. Voortaan zal de eigenaar bestraft kunnen worden van zodra hij de woning op de huurmarkt aanbiedt. Daarnaast worden de minimale kwaliteitsnormen voor woningen aangevuld met energienormen. Nu wordt een woning alleen beoordeeld op bijvoorbeeld het sanitair en de verwarmingsmogelijkheden, maar in de toekomst zal ook onder meer isolatie bij de kwaliteitsnormen gevoegd worden. Die maatregel past in het plan van Van den Bossche om tegen 2020 alle woningen energiezuinig te maken. Er is al veel gedaan voor de sociale woningen en om huiseigenaars te stimuleren hun woning kwalitatief te verbeteren, nu wordt ook de private huurmarkt aangepakt, aldus Van den Bossche. "Zo kunnen we vermijden dat mensen noodgedwongen in slechte woningen terechtkomen."