Die regeling houdt in dat initiële kopers van een kavel of woning een band met de gemeente moeten kunnen aantonen. Volgens Van Eycken beperkt dat de vrijheid van mensen om te kiezen waar ze willen wonen en is dat in strijd met het vrij verkeer van personen.
Om betaalbaar wonen in eigen streek te bevorderen, bevat het Vlaamse Grond- en Pandendecreet een artikel dat in een aantal gemeenten de kandidaat-kopers een band moeten aantonen met de betrokken gemeente.

Die regel rond "Wonen in eigen streek" geldt in 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de Rand rond Brussel, maar ook in de grensstreek met Nederland en aan de kust.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche kondigde al aan dat ze het decreet wil aanpassen, zodat de regel enkel zou gelden in nieuwe woonuitbreidingsgebieden.

Maar dat volstaat niet voor Christian Van Eycken. Hij vindt dat de regel op zich discriminerend is en in strijd is met de Europese regels rond het vrij verkeer van personen.

Die regeling houdt in dat initiële kopers van een kavel of woning een band met de gemeente moeten kunnen aantonen. Volgens Van Eycken beperkt dat de vrijheid van mensen om te kiezen waar ze willen wonen en is dat in strijd met het vrij verkeer van personen. Om betaalbaar wonen in eigen streek te bevorderen, bevat het Vlaamse Grond- en Pandendecreet een artikel dat in een aantal gemeenten de kandidaat-kopers een band moeten aantonen met de betrokken gemeente. Die regel rond "Wonen in eigen streek" geldt in 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de Rand rond Brussel, maar ook in de grensstreek met Nederland en aan de kust. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche kondigde al aan dat ze het decreet wil aanpassen, zodat de regel enkel zou gelden in nieuwe woonuitbreidingsgebieden. Maar dat volstaat niet voor Christian Van Eycken. Hij vindt dat de regel op zich discriminerend is en in strijd is met de Europese regels rond het vrij verkeer van personen.