‘Vlaamse huizenjagers krijgen half zoveel waar voor hun geld als kopers in Wallonië’

© Belga
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Wie in Vlaanderen een woning koopt, krijgt vandaag slechts half zoveel waar voor zijn geld als kopers die in Wallonië op huizenjacht gaan en hetzelfde bedrag besteden. Het verschil tussen een huis kopen in Vlaanderen, in Wallonië of in Brussel is groter dan ooit, zo becijfert vastgoedbedrijf Century 21 Benelux.

Wie in Vlaanderen een woning koopt, krijgt vandaag slechts half zoveel waar voor zijn geld als kopers die in Wallonië op huizenjacht gaan en hetzelfde bedrag besteden. Het verschil tussen een huis kopen in Vlaanderen, in Wallonië of in Brussel is groter dan ooit. Vooral qua grond als bewoonbare oppervlakte is de kloof gigantisch. Dat concludeert vastgoedspeler Century 21 Benelux uit een analyse van het vastgoed in de tien grootste steden in België.

Verschil in kwaliteit niet groot

In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal vastgoedtransacties in de eerste negen maanden van 2017 met één procent. Ook de gemiddelde vastgoedprijs van een woning nam toe in vergelijking met vorig jaar: in Vlaanderen was er sprake van een prijsstijging van ongeveer 2,4 procent, in Brussel ging het om 1,7 procent, en in Wallonië om 0,3 procent, zo becijfert Century 21. Volgens de officiële cijfers bedraagt de gemiddelde woningprijs in ons land vandaag zo’n 243.344 euro.

Century 21 Benelux onderzocht wat je voor dat bedrag, tussen 230.000 en 250.000 euro, nog kan kopen in de tien grootste steden van België. Meest opmerkelijke conclusie: het verschil in kwaliteit tussen panden van dezelfde prijsklasse in Vlaanderen en Wallonië is niet bijzonder groot. Maar het verschil qua oppervlakte is daarentegen beduidend groter, zowel die van de woning als die van de grond.

Vlaanderen: gemiddeld vijf are grond

Uit de analyse van Century 21 blijkt dat 245.000 euro in de buurt rond Antwerpen, Mechelen of Gent goed is voor een woning met gemiddeld vijf are grond. ‘De bewoonbare oppervlakte varieert er dikwijls van 100 tot 130 m². De woningen zijn meestal instapklaar, maar op termijn dienen ze toch gerenoveerd te worden’, Isabelle Vermeir, CEO van Century 21 Benelux.

Voor hetzelfde geld krijg je in Wallonië meer bewoonbare oppervlakte en grond. ‘In de buurt van Luik vind je goed uitgeruste huizen tussen 235.000 euro en 245.000 euro. Woningen van deze prijscategorie beschikken meestal over een ruime tuin en tellen minstens drie slaapkamers. De gemiddelde oppervlakte ligt doorgaans een stuk hoger dan in Vlaanderen, tussen de 125 en de 160 m² bewoonbare oppervlakte’, aldus Vermeir.

In de stad Bergen is het verschil met Vlaanderen nog opvallender: voor 239.000 euro koop je er een villa op een terrein van 23 are.

Brussel blijft een markt op zich, die nog bijzonder competitief is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, aldus Century 21. Met 240.000 euro kunnen kopers een eengezinswoning op de kop tikken, maar dan zal die doorgaans nog volledig gerenoveerd moeten worden.

‘Gemiddeld zal je voor dit bedrag in Brussel eerder een vrij kwalitatief appartement vinden van rond de 100 vierkante meter’, besluit Vermeir. ‘Maar typisch voor de hoofdstad van ons land: alles hangt het ervan af in welke wijk je zoekt. In Anderlecht krijg je voor hetzelfde geld vaak een stuk meer dan in Ukkel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content