De barometer klokt voor het derde kwartaal 2010 af op 100,2 punten, wat precies hetzelfde niveau is als een jaar geleden. In de periode daartussen noteerde de barometer steeds onder de 100 punten. De grens van de 100 punten is het niveau waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.

De stijging is vooral te danken aan het werkvolume. 38 procent van de Vlaamse bouw-kmo's heeft meer werk dan in het tweede kwartaal. 30 procent verwacht een toename van het aantal opdrachten de eerstvolgende maanden.

Dat de bedrijven meer opdrachten krijgen, is een gevolg van de forse toename van het aantal vergunningen voor nieuwbouw begin 2010. Tijdens de eerste vijf maanden werden 29 procent meer vergunningen afgeleverd dan een jaar eerder. Veel bouwlustigen vervroegden hun bouwplannen om nog het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro te kunnen genieten. Daardoor hebben bouwbedrijven nu wel meer werk, maar de sector vreest een dip in het werkvolume zodra de werkzaamheden aan de versnelde projecten afgelopen zijn.

De werkgelegenheid in de bouwsector hield tijdens de crisisperiode goed stand. Het voorbije kwartaal konden de meeste bouwbedrijven hun personeelsbestand op peil houden. Een kwart denkt aan aanwerven.

De barometer klokt voor het derde kwartaal 2010 af op 100,2 punten, wat precies hetzelfde niveau is als een jaar geleden. In de periode daartussen noteerde de barometer steeds onder de 100 punten. De grens van de 100 punten is het niveau waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De stijging is vooral te danken aan het werkvolume. 38 procent van de Vlaamse bouw-kmo's heeft meer werk dan in het tweede kwartaal. 30 procent verwacht een toename van het aantal opdrachten de eerstvolgende maanden. Dat de bedrijven meer opdrachten krijgen, is een gevolg van de forse toename van het aantal vergunningen voor nieuwbouw begin 2010. Tijdens de eerste vijf maanden werden 29 procent meer vergunningen afgeleverd dan een jaar eerder. Veel bouwlustigen vervroegden hun bouwplannen om nog het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro te kunnen genieten. Daardoor hebben bouwbedrijven nu wel meer werk, maar de sector vreest een dip in het werkvolume zodra de werkzaamheden aan de versnelde projecten afgelopen zijn. De werkgelegenheid in de bouwsector hield tijdens de crisisperiode goed stand. Het voorbije kwartaal konden de meeste bouwbedrijven hun personeelsbestand op peil houden. Een kwart denkt aan aanwerven.