Het Kadaster registreerde in mei van dit jaar 11.966 verkochte woningen. Dat is een toename met 43,6 procent in vergelijking met mei 2013. In vergelijking met april van dit jaar is er een toename van de verkoop met 11 procent.

In vergelijking met mei vorig jaar nam in Nederland de verkoop van hoekwoningen het sterkst toe (+49,6%). Bij 'twee-onder-een kapwoningen' was de stijging het minst groot (+32,2%).

In vergelijking met april 2014 werd de grootste stijging geregistreerd bij de vrijstaande woningen (+16,2%). Bij de appartementen was de stijging van de verkoop het minst groot (+9,0%).

De toename van de verkoop van woningen werd in alle Nederlandse provincies geregistreerd. In Utrecht was de stijging het grootst (+63,4 procent), terwijl in Zeeland de kleinste stijging werd opgetekend (+17,5%).

Een forse klim op de vastgoedmarkt brengt uiteraard ook aanzienlijk meer hypothecaire leningen mee. Het Kadaster registreerde in mei 17.775 nieuwe leningen. Dat stemt overeen met een toename met 40,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

De opmerkelijke kentering is meer dan wenselijk voor een vastgoedmarkt die zich jarenlang in een diep dal bevond. Vorige maand stelde de Nederlandse centrale bank op kwartaalbasis al een toename van het aantal hypothecaire leningen vast. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er namelijk voor het eerst in bijna acht jaar meer banken die de vraag naar hypotheken zagen stijgen, dan banken die een daling noteerden.(BO)

Het Kadaster registreerde in mei van dit jaar 11.966 verkochte woningen. Dat is een toename met 43,6 procent in vergelijking met mei 2013. In vergelijking met april van dit jaar is er een toename van de verkoop met 11 procent.In vergelijking met mei vorig jaar nam in Nederland de verkoop van hoekwoningen het sterkst toe (+49,6%). Bij 'twee-onder-een kapwoningen' was de stijging het minst groot (+32,2%). In vergelijking met april 2014 werd de grootste stijging geregistreerd bij de vrijstaande woningen (+16,2%). Bij de appartementen was de stijging van de verkoop het minst groot (+9,0%).De toename van de verkoop van woningen werd in alle Nederlandse provincies geregistreerd. In Utrecht was de stijging het grootst (+63,4 procent), terwijl in Zeeland de kleinste stijging werd opgetekend (+17,5%). Een forse klim op de vastgoedmarkt brengt uiteraard ook aanzienlijk meer hypothecaire leningen mee. Het Kadaster registreerde in mei 17.775 nieuwe leningen. Dat stemt overeen met een toename met 40,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.De opmerkelijke kentering is meer dan wenselijk voor een vastgoedmarkt die zich jarenlang in een diep dal bevond. Vorige maand stelde de Nederlandse centrale bank op kwartaalbasis al een toename van het aantal hypothecaire leningen vast. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er namelijk voor het eerst in bijna acht jaar meer banken die de vraag naar hypotheken zagen stijgen, dan banken die een daling noteerden.(BO)