Het aantal vastgoedtransacties dit jaar ligt tot op vandaag 14,7 procent lager. In mei ging het om een daling met 30 procent. Dat is een gevolg van de lockdown, waardoor potentiële kopers niet of nauwelijks een pand konden bezichtigen. De kentering zou inmiddels wel ingezet zijn, blijkt uit berekeningen van de Koninklijke federatie van het Belgisch notariaat (Fednot).

In maart daalde het aantal transacties met 13 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, berekende Fednot. 'Daarmee moet je rekening houden dat de lockdown pas halfweg maart is ingevoerd, dus we hadden nog een halve maand normale activiteiten', zegt notaris Bart Van Opstal.

In april en mei zakten de activiteiten verder weg: minus 23,9 procent en 29,7 procent. 'Die forse daling in mei 2020 is deels te relativeren, omdat mei 2019 een bijzonder drukke maand was', nuanceert Van Opstal.

In de tweede helft van mei zagen de notarissen wel een kentering, met de 'eerste tekenen van herstel'. Er is momenteel sprake van een zekere inhaalbeweging. De vraag luidt nu 'hoe de normalisering van de activiteiten er zal uitzien' .

Het aantal vastgoedtransacties dit jaar ligt tot op vandaag 14,7 procent lager. In mei ging het om een daling met 30 procent. Dat is een gevolg van de lockdown, waardoor potentiële kopers niet of nauwelijks een pand konden bezichtigen. De kentering zou inmiddels wel ingezet zijn, blijkt uit berekeningen van de Koninklijke federatie van het Belgisch notariaat (Fednot). In maart daalde het aantal transacties met 13 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, berekende Fednot. 'Daarmee moet je rekening houden dat de lockdown pas halfweg maart is ingevoerd, dus we hadden nog een halve maand normale activiteiten', zegt notaris Bart Van Opstal. In april en mei zakten de activiteiten verder weg: minus 23,9 procent en 29,7 procent. 'Die forse daling in mei 2020 is deels te relativeren, omdat mei 2019 een bijzonder drukke maand was', nuanceert Van Opstal. In de tweede helft van mei zagen de notarissen wel een kentering, met de 'eerste tekenen van herstel'. Er is momenteel sprake van een zekere inhaalbeweging. De vraag luidt nu 'hoe de normalisering van de activiteiten er zal uitzien' .