Aan de Noord-Franse kust is het aantal transacties sinds het begin van het jaar gedaald, vooral in de regio Haute-Normandie. "Etretat vormt normaal een dure markt. Een onroerend goed haalt er ruim 300.000 euro. 2011 was een uitzonderlijk jaar, maar nu nemen de kopers met een fiks budget een afwachtende houding aan.

Daardoor dalen de prijzen", zegt François Valin, de directeur van het agentschap Century 21 Accore. Een karaktervol huis van 220 vierkante meter, met vijf slaapkamers en gelegen aan zee, stond zes maanden te koop. Het is uiteindelijk verkocht voor 420.000 euro, terwijl de vraagprijs 485.000 euro was.

Dieppe was onbetaalbaar geworden voor eerste kopers, maar ook daar blaast de markt even uit. Dat blijkt uit de verkoop van een huis met drie slaapkamers en een kleine tuin, dicht bij de zee. Het ging weg voor 300.000 euro.

In Fécamp houdt de markt van de hoofdverblijfplaatsen intussen vrij goed stand. "De kopers trekken tot 4 kilometer ver in de omgeving op zoek naar een huis met minstens drie slaapkamers en een tuin van hoogstens 1000 vierkante meter. Hun budget ligt tussen 150.000 en 180.000 euro", meldt Orpi, een agentschap in het centrum.

Een vaste waarde

In de Basse-Normandie treft de verslapping van de markt zelfs de tijdloze vakantieplekken van de Parijzenaars, op twee uur treinen vanuit het station Saint-Lazare. "In Deauville, Touques, Trouville, Cabourg is de waarde van sommige onroerende goederen gedaald. Het gaat dan vooral om hoger gelegen vastgoed. Het middelgrote appartement in het centrum, dicht bij het station en de winkels, blijft wel een vaste waarde", schetst Pascal Corbonnois, de verantwoordelijke van het Orpi-agentschap in Deauville.
Gaan we hogerop richting Honfleur, dan blijken de kleine oppervlakten en de grote huizen en appartementen voor gezinnen het meest gevraagd. In het centrum ging een vissershuis van 85 vierkante meter met vijf kamers en een tuin van de hand voor 226.000 euro.

Aan de Opaalkust liggen de prijzen hoger, in de grotere badplaatsen toch. "In Le Touquet zit er ondanks de duidelijke achteruitgang van de activiteit nauwelijks beweging in de prijzen", zegt Jim Agard, directeur van het agentschap Espace et Patrimoine. "Iedereen wil hetzelfde: een huis met drie of vier slaapkamers in het centrum, op wandelafstand van het strand." Hij heeft zo'n pand, 90 vierkante meter en een tuin van 100 vierkante meter, verkocht voor 510.000 euro. In de luxeresidentie Le Royal, die uitzicht biedt op de zee, deed een driekamerflat van 70 vierkante meter 525.000 euro of 7500 euro per vierkante meter. De wat krappere beurzen kunnen, als ze de moeite nemen om uit te wijken naar Cayeux-sur-Mer, zich een tweekamerappartement van 43 vierkante meter met balkon en zicht op zee veroorloven voor 125.000 euro.

Aan de Noord-Franse kust is het aantal transacties sinds het begin van het jaar gedaald, vooral in de regio Haute-Normandie. "Etretat vormt normaal een dure markt. Een onroerend goed haalt er ruim 300.000 euro. 2011 was een uitzonderlijk jaar, maar nu nemen de kopers met een fiks budget een afwachtende houding aan.Daardoor dalen de prijzen", zegt François Valin, de directeur van het agentschap Century 21 Accore. Een karaktervol huis van 220 vierkante meter, met vijf slaapkamers en gelegen aan zee, stond zes maanden te koop. Het is uiteindelijk verkocht voor 420.000 euro, terwijl de vraagprijs 485.000 euro was. Dieppe was onbetaalbaar geworden voor eerste kopers, maar ook daar blaast de markt even uit. Dat blijkt uit de verkoop van een huis met drie slaapkamers en een kleine tuin, dicht bij de zee. Het ging weg voor 300.000 euro. In Fécamp houdt de markt van de hoofdverblijfplaatsen intussen vrij goed stand. "De kopers trekken tot 4 kilometer ver in de omgeving op zoek naar een huis met minstens drie slaapkamers en een tuin van hoogstens 1000 vierkante meter. Hun budget ligt tussen 150.000 en 180.000 euro", meldt Orpi, een agentschap in het centrum. Een vaste waarde In de Basse-Normandie treft de verslapping van de markt zelfs de tijdloze vakantieplekken van de Parijzenaars, op twee uur treinen vanuit het station Saint-Lazare. "In Deauville, Touques, Trouville, Cabourg is de waarde van sommige onroerende goederen gedaald. Het gaat dan vooral om hoger gelegen vastgoed. Het middelgrote appartement in het centrum, dicht bij het station en de winkels, blijft wel een vaste waarde", schetst Pascal Corbonnois, de verantwoordelijke van het Orpi-agentschap in Deauville. Gaan we hogerop richting Honfleur, dan blijken de kleine oppervlakten en de grote huizen en appartementen voor gezinnen het meest gevraagd. In het centrum ging een vissershuis van 85 vierkante meter met vijf kamers en een tuin van de hand voor 226.000 euro. Aan de Opaalkust liggen de prijzen hoger, in de grotere badplaatsen toch. "In Le Touquet zit er ondanks de duidelijke achteruitgang van de activiteit nauwelijks beweging in de prijzen", zegt Jim Agard, directeur van het agentschap Espace et Patrimoine. "Iedereen wil hetzelfde: een huis met drie of vier slaapkamers in het centrum, op wandelafstand van het strand." Hij heeft zo'n pand, 90 vierkante meter en een tuin van 100 vierkante meter, verkocht voor 510.000 euro. In de luxeresidentie Le Royal, die uitzicht biedt op de zee, deed een driekamerflat van 70 vierkante meter 525.000 euro of 7500 euro per vierkante meter. De wat krappere beurzen kunnen, als ze de moeite nemen om uit te wijken naar Cayeux-sur-Mer, zich een tweekamerappartement van 43 vierkante meter met balkon en zicht op zee veroorloven voor 125.000 euro.