Dat leidt de Confederatie van Immoberoepen Vlaanderen af uit een enquête bij haar leden. Vooral een 'gebrek aan financiële garanties' is de oorzaak, zegt CIB vrijdag in een mededeling. De beroepsorganisatie van Vlaamse vastgoedmakelaars vraagt overleg met de Vlaamse en federale overheid.

'Krappe huurmarkt'

Van zodra vluchtelingen erkend zijn, moeten ze binnen de twee maanden het asielcentrum verlaten en een ander onderkomen vinden, meestal op de private huurmarkt, die 'vandaag al zeer krap' is. Met hun basisinkomen van rond de 800 euro is een huurwoning vinden 'vrijwel een onmogelijke opdracht', aldus CIB. Bovendien eisen de meeste eigenaars een huurcontract op lange termijn, wat ook moeilijk is voor vluchtelingen.

Uit de bevraging van CIB Vlaanderen blijkt dat 71 procent van de respondenten al in aanraking kwam met erkende vluchtelingen op zoek naar huisvesting. "Slechts enkelen konden aan de vraag voldoen."

Voorts vindt ruim 75 procent van de ondervraagde vastgoedmakelaars dat ze onvoldoende geïnformeerd worden rond de huisvesting van erkende vluchtelingen, en de helft is vragende partij voor een contactpunt waar ze met alle vragen terechtkunnen om meer duidelijkheid te krijgen van de bevoegde overheden.

CIB Vlaanderen vraagt 'erkende vluchtelingen niet in onwetendheid op pad te sturen, maar hen erop te wijzen hoe de Vlaamse huurmarkt in elkaar zit'. De organisatie heeft zowel Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, verzocht om de tafel te zitten om asielzoekers bij te staan op de huurmarkt. (Belga/BO)

Dat leidt de Confederatie van Immoberoepen Vlaanderen af uit een enquête bij haar leden. Vooral een 'gebrek aan financiële garanties' is de oorzaak, zegt CIB vrijdag in een mededeling. De beroepsorganisatie van Vlaamse vastgoedmakelaars vraagt overleg met de Vlaamse en federale overheid. Van zodra vluchtelingen erkend zijn, moeten ze binnen de twee maanden het asielcentrum verlaten en een ander onderkomen vinden, meestal op de private huurmarkt, die 'vandaag al zeer krap' is. Met hun basisinkomen van rond de 800 euro is een huurwoning vinden 'vrijwel een onmogelijke opdracht', aldus CIB. Bovendien eisen de meeste eigenaars een huurcontract op lange termijn, wat ook moeilijk is voor vluchtelingen. Uit de bevraging van CIB Vlaanderen blijkt dat 71 procent van de respondenten al in aanraking kwam met erkende vluchtelingen op zoek naar huisvesting. "Slechts enkelen konden aan de vraag voldoen." Voorts vindt ruim 75 procent van de ondervraagde vastgoedmakelaars dat ze onvoldoende geïnformeerd worden rond de huisvesting van erkende vluchtelingen, en de helft is vragende partij voor een contactpunt waar ze met alle vragen terechtkunnen om meer duidelijkheid te krijgen van de bevoegde overheden. CIB Vlaanderen vraagt 'erkende vluchtelingen niet in onwetendheid op pad te sturen, maar hen erop te wijzen hoe de Vlaamse huurmarkt in elkaar zit'. De organisatie heeft zowel Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, verzocht om de tafel te zitten om asielzoekers bij te staan op de huurmarkt. (Belga/BO)