Onderzoek van vastgoedadviseur DTZ toont dat het investeringsvolume in Europees vastgoed in het vierde kwartaal 46 miljard euro bedroeg, een stijging van 17 procent in vergelijking met deze periode in 2012. Het is ook het hoogste volume sinds het vierde kwartaal van 2007.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk toonden zich ook in het vierde kwartaal van 2013 de kernlanden binnen de Europese vastgoedmarkt en noteerden een sterke groei van het investeringsvolume. Met 20 miljard euro investeringen in vastgoed (een stijging met 31 procent) blijft het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt. Maar het is vooral de groei in Duitsland die opvalt: plus 88 procent tot 11 miljard euro.

Ook buiten deze kernlanden ziet DTZ een groeiende dynamiek. De Scandinavische landen kenden een sterk vierde kwartaal. Perifere landen als Ierland, Italië en Spanje mogen ook op meer interesse van investeerders rekenen. En Nederland kende met een volume van 2,1 miljard euro het sterkste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2010. In Centraal- en Oost-Europa was er wel een daling van de vastgoedinvesteringen.

Ook in ons land lag het investeringsvolume (390 miljoen euro) in het laatste kwartaal lager dan een jaar eerder. Maar het Belgische jaartotaal komt het voor het eerst sinds 2008 terug boven 2 miljard euro uit. DTZ verwacht voor ons land ook een sterk eerste kwartaal van 2014 omdat een aantal in 2013 geïnitieerde transacties zullen worden afgerond.

Goede vooruitzichten

Voor 2014 verwacht DTZ een aanhoudende groei van de vastgoedinvesteringen in Europa. Het rekent op een toename van het investeringsvolume met 8 procent tot 150 miljard euro. Niet-Europese investeerders zijn terug actiever op het oude continent. Vastgoedspecialisten bevestigden deze week Op de ULI Conference in Parijs dat Europees vastgoed hoog op de verlanglijstjes staat van investeerders. Dit omdat Amerikaans vastgoed te duur is geworden terwijl de markten in Azië, inclusief China, als (te) risicovol worden beschouwd. (LV)

Onderzoek van vastgoedadviseur DTZ toont dat het investeringsvolume in Europees vastgoed in het vierde kwartaal 46 miljard euro bedroeg, een stijging van 17 procent in vergelijking met deze periode in 2012. Het is ook het hoogste volume sinds het vierde kwartaal van 2007. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk toonden zich ook in het vierde kwartaal van 2013 de kernlanden binnen de Europese vastgoedmarkt en noteerden een sterke groei van het investeringsvolume. Met 20 miljard euro investeringen in vastgoed (een stijging met 31 procent) blijft het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt. Maar het is vooral de groei in Duitsland die opvalt: plus 88 procent tot 11 miljard euro. Ook buiten deze kernlanden ziet DTZ een groeiende dynamiek. De Scandinavische landen kenden een sterk vierde kwartaal. Perifere landen als Ierland, Italië en Spanje mogen ook op meer interesse van investeerders rekenen. En Nederland kende met een volume van 2,1 miljard euro het sterkste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2010. In Centraal- en Oost-Europa was er wel een daling van de vastgoedinvesteringen. Ook in ons land lag het investeringsvolume (390 miljoen euro) in het laatste kwartaal lager dan een jaar eerder. Maar het Belgische jaartotaal komt het voor het eerst sinds 2008 terug boven 2 miljard euro uit. DTZ verwacht voor ons land ook een sterk eerste kwartaal van 2014 omdat een aantal in 2013 geïnitieerde transacties zullen worden afgerond. Goede vooruitzichten Voor 2014 verwacht DTZ een aanhoudende groei van de vastgoedinvesteringen in Europa. Het rekent op een toename van het investeringsvolume met 8 procent tot 150 miljard euro. Niet-Europese investeerders zijn terug actiever op het oude continent. Vastgoedspecialisten bevestigden deze week Op de ULI Conference in Parijs dat Europees vastgoed hoog op de verlanglijstjes staat van investeerders. Dit omdat Amerikaans vastgoed te duur is geworden terwijl de markten in Azië, inclusief China, als (te) risicovol worden beschouwd. (LV)