De vastgoedafdeling klimt in de bedrijfshiërarchie. Dat concludeert vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle op basis van een wereldwijde enquête.

De corporate solutions afdeling van Jones Lang LaSalle (JLL) presenteerde gisteren de resultaten van een enquête over het onderwerp: 'Wat is de rol van vastgoed in de algemene bedrijfsstrategie?'. Directiecomités en vastgoedverantwoordelijken van 545 bedrijven uit 39 landen en zowat alle sectoren namen deel aan het onderzoek. Voor Eric Orban, die de afdeling corporate solutions bij JLL België leidt, is de belangrijkste conclusie van de bevraging dat het topmanagement in bedrijven vastgoed vandaag serieus neemt.

"Vastgoed zat letterlijk een beetje vast, er bewoog heel weinig", zegt hij. "Vandaag is vastgoed wel degelijk een belangrijk issue in de raad van bestuur van veel bedrijven." In het onderzoek van JLL geeft 70 % van de respondenten aan dat de eisen van de raad van bestuur zijn toegenomen. "De raad van bestuur verwacht prestaties, een intensief gebruik van het vastgoed", vervolgt Eric Orban. "Een simpel voorbeeld: een cafetaria die ettelijke vierkante meters in beslag neemt maar slechts anderhalf uur per dag intensief wordt gebruikt, daar wil men vanaf. Vergelijk het met een vliegtuig: een vliegtuig moet vliegen wil het renderen; een vliegtuig op de tarmac kost alleen maar geld."

Meer outsourcing

Toch betwist Eric Orban dat het louter een kostenkwestie is. De lange termijn wordt belangrijker, zegt hij. Hij verwijst naar een ander conclusie van de enquête: bedrijven beseffen dat de werkomgeving een sleutel kan zijn tot de verbetering van de productiviteit.

"Er is lang een zekere weerstand geweest om werkomgevingen te veranderen. Vaak zijn de mensen die daarover beslissen ook al wat ouder, ze zagen het nut daar niet van in. Maar dat verandert. Het besef groeit dat een werkomgeving kan bijdragen aan de productiviteit en de motivatie. En dat het dus ook een instrument is om talent aan te trekken en te behouden."

Volgens Orban leidt een en ander ook tot meer outsourcing. In 2011 gaf nog 24% van de ondervraagde bedrijven aan dat zij nooit een beroep deden op externe resources voor hun vastgoedprojecten. In de enquête van dit jaar was dat nog slechts 8%.

"De combinatie van hogere eisen vanuit de raad van bestuur ten aanzien van het vastgoed met een gebrek aan investeringen in het eigen team, noodzaakt vastgoedafdelingen om hun expertise te gaan halen bij externe vastgoedadviseurs", besluit Orban. (LV)

De vastgoedafdeling klimt in de bedrijfshiërarchie. Dat concludeert vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle op basis van een wereldwijde enquête. De corporate solutions afdeling van Jones Lang LaSalle (JLL) presenteerde gisteren de resultaten van een enquête over het onderwerp: 'Wat is de rol van vastgoed in de algemene bedrijfsstrategie?'. Directiecomités en vastgoedverantwoordelijken van 545 bedrijven uit 39 landen en zowat alle sectoren namen deel aan het onderzoek. Voor Eric Orban, die de afdeling corporate solutions bij JLL België leidt, is de belangrijkste conclusie van de bevraging dat het topmanagement in bedrijven vastgoed vandaag serieus neemt. "Vastgoed zat letterlijk een beetje vast, er bewoog heel weinig", zegt hij. "Vandaag is vastgoed wel degelijk een belangrijk issue in de raad van bestuur van veel bedrijven." In het onderzoek van JLL geeft 70 % van de respondenten aan dat de eisen van de raad van bestuur zijn toegenomen. "De raad van bestuur verwacht prestaties, een intensief gebruik van het vastgoed", vervolgt Eric Orban. "Een simpel voorbeeld: een cafetaria die ettelijke vierkante meters in beslag neemt maar slechts anderhalf uur per dag intensief wordt gebruikt, daar wil men vanaf. Vergelijk het met een vliegtuig: een vliegtuig moet vliegen wil het renderen; een vliegtuig op de tarmac kost alleen maar geld." Meer outsourcing Toch betwist Eric Orban dat het louter een kostenkwestie is. De lange termijn wordt belangrijker, zegt hij. Hij verwijst naar een ander conclusie van de enquête: bedrijven beseffen dat de werkomgeving een sleutel kan zijn tot de verbetering van de productiviteit. "Er is lang een zekere weerstand geweest om werkomgevingen te veranderen. Vaak zijn de mensen die daarover beslissen ook al wat ouder, ze zagen het nut daar niet van in. Maar dat verandert. Het besef groeit dat een werkomgeving kan bijdragen aan de productiviteit en de motivatie. En dat het dus ook een instrument is om talent aan te trekken en te behouden." Volgens Orban leidt een en ander ook tot meer outsourcing. In 2011 gaf nog 24% van de ondervraagde bedrijven aan dat zij nooit een beroep deden op externe resources voor hun vastgoedprojecten. In de enquête van dit jaar was dat nog slechts 8%. "De combinatie van hogere eisen vanuit de raad van bestuur ten aanzien van het vastgoed met een gebrek aan investeringen in het eigen team, noodzaakt vastgoedafdelingen om hun expertise te gaan halen bij externe vastgoedadviseurs", besluit Orban. (LV)