Vastgoed Koksijde-Oostduinkerke: de ene deelmarkt is de andere niet

APPARTEMENT IN WIJK SINT-ANDRÉ Een astronomische prijs voor een unieke ligging.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In Koksijde-Oostduinkerke is het altijd opletten met snelle conclusies op basis van de prijsstatistieken. Want de ene deelmarkt is er de andere niet.

In lijn met de cijfers voor de hele kust daalden de prijzen voor appartementen in Koksijde-Oostduinkerke. De notarissen berekenden de mediaanprijs voor 2018 van 220.000 euro, een daling van 4,3 procent in vergelijking met 2017. Opvallend: voor de appartementen op de dijk noteerden de notarissen een forse prijsklim: plus 7,8 procent tot 256.000 euro. Die opstoot volgt wel na een duik van 4 procent in 2017.

In de eerste helft van 2019 zag Vincent Beuten, zaakvoerder van ERA Servimo (vestigingen in Oostduinkerke, Koksijde, Sint-Idesbald, Nieuwpoort en De Panne) een prijsstabilisatie voor de appartementen in Koksijde en Oostduinkerke. Maar hij maakt een onderscheid tussen de nieuwbouwmarkt en de herverkoop. “De prijzen van de nieuwbouwappartementen zitten nog altijd in de lift”, zegt hij. “Voor de oudere appartementen voelen we dan weer een neerwaartse druk op de prijzen. Als je beide deelmarkten samenvoegt, resulteert dat in een stagnerende prijs.”

De prijsdaling voor de bestaande appartementen gaat volgens Vincent Beuten ook gepaard met een terugval in de vraag. “Oudere panden verkopen moeilijker”, zegt hij. “Hoewel er precies in dat deel van de markt kansen liggen. Want door de prijsdaling die nu toch al even aanhoudt, zijn oudere appartementen soms erg interessant geprijsd. Na een grondige renovatie zijn ze ook gewild voor de vakantieverhuur, een markt die overigens lichtjes aantrekt. Op die manier kun je twee vliegen in een klap slaan: je creëert meerwaarde en je kunt rekenen op een aardig huurrendement.” Hij voegt er wel aan toe dat dat fenomeen vooral speelt in Koksijde, de deelmarkt met het oudste patrimonium.

Vastgoed Koksijde-Oostduinkerke: de ene deelmarkt is de andere niet

Meerdere markten

De appartementen in Oostduinkerke zijn niet alleen jonger, ze zijn ook flink duurder. De gegevens van het makelaarsnetwerk ERA tonen een prijsverschil van 500 tot 800 euro per vierkante meter. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de nieuwbouwprijs voor Koksijde-Oostduinkerke op 4350 euro per vierkante meter. Maar de opgesplitste cijfers van ERA tonen een gemiddelde vierkantemeterprijs voor een nieuwbouwappartement in Oostduinkerke van 4800 euro, tegenover 4000 euro in Koksijde. En voor een bestaand appartement buiten de dijk moet u in Oostduinkerke rekenen op 3500 euro per vierkante meter, terwijl u daar in Koksijde gemiddeld slechts 3000 euro moet voor neertellen. De prijzen in Sint-Idesbald, de derde belangrijke deelmarkt, leunen aan bij die van Oostduinkerke.

Maar ook op die deelmarkten zijn er nog grote verschillen, merkt Vincent Beuten op. “Groenendijk en Sint-André, twee wijken in Oostduinkerke, zijn erg gewild en dat vertaalt zich in forse prijzen. Appartementen met een prijskaartje van meer dan een miljoen euro zijn daar geen uitzondering.” Hij geeft het voorbeeld van een tweeslaapkamerappartement in de Cezar Gezellestraat in Sint-André dat onlangs voor 1.739.000 euro van de hand ging. “Een nieuwbouwappartement, maar wel casco”, preciseert Vincent Beuten. “De residentie ligt midden in de duinen en geniet van een ver zeezicht.”

Partner Content