‘Vastgoed is geen exportproduct’

MATHIEU VAN MARCKE "Ook met een sterk product moet je durven te vernieuwen." © gf
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Van 16 tot en met 18 mei vindt in Tour & Taxis Realty plaats. Mathieu Van Marcke, de nieuwe algemeen directeur van dat vastgoedevent, waarschuwt voor een vervreemding tussen de politiek en de vastgoedsector.

Na een interim-comeback van Gregory Olszewski in 2016, stelde de beursorganisator Artexis Easyfairs begin dit jaar Mathieu Van Marcke aan om de Realty-beurs te leiden. De Gentenaar kent het vastgoedwereldje door en door. Hij is de oprichter en de CEO van hooox, een marketingbedrijf voor de vastgoedsector.

Staat Realty na bijna tien jaar waar het moet staan?

Van Marcke: “Realty is nu een gevestigde waarde. Toen Gregory Olszewski in 2008 de beurs aankondigde, reageerde de vastgoedsector sceptisch. Maar het team van Artexis Easyfairs heeft puik werk geleverd.

“Maar ook met een sterk product moet je durven te vernieuwen. Dat was ook een deel van de afspraak die ik heb gemaakt met Eric Everard (de eigenaar en de CEO van Artexis Easyfairs, nvdr). We deelden de analyse dat het concept aan een opfrissing toe was.”

Wat is er mis met de huidige formule?

Van Marcke:“Realty is nog te veel een klassieke vakbeurs waar bedrijven hun business presenteren. Dat geven we niet op, maar het is maar één dimensie. De sector staat voor grote uitdagingen. Realty moet evolueren naar een community-event, een plek waar vastgoedprofessionals samenkomen om zich te informeren en in dialoog gaan. We hebben al enkele initiatieven gelanceerd, maar de echte verandering is voor de editie van 2018.”

Welke zijn die uitdagingen voor de vastgoedsector?

Van Marcke:“Een studie van Urban Land Institute toont aan dat technologie in de komende vijftien jaar een van de grootste factoren van verandering zal zijn in de vastgoedsector. Ik weet uit ervaring dat de vastgoedsector een slow mover is als het over technologie gaat. Op deze editie van Realty hebben we een Innovation Corner, waar innovatieve bedrijven zich kunnen tonen. Dat gaat van bedrijven die met big data waarderingsmodellen ontwikkelen, over 3D- en virtualrealitytoepassingen tot de digitalisatie van ontwikkelingsprocessen.

“Een ander belangrijk thema is het risico op een vervreemding tussen de politiek en de vastgoedsector. De recente schandalen doen die relatie geen goed. Om een stedenbouwkundige visie uit te werken, zijn intense contacten tussen de overheid en de privéspelers nuttig. Ik pleit niet voor achterkamertjespolitiek. Integendeel, het is de bedoeling een platform op te zetten, waar overheden en private spelers op een open manier in dialoog kunnen gaan over hun behoeften en wensen.”

Heeft Realty nog buitenlandse ambities?

Van Marcke: “Artexis Easyfairs heeft onlangs Realty Spain gelanceerd. Het is voorlopig meer een vastgoedconferentie dan een beurs. Het staat ook los van de Belgische Realty. Daar moet de focus blijven liggen op de Belgische community. Dat wil niet zeggen dat we ons afsluiten van buitenlandse investeerders, buitenlandse sprekers of ideeën uit het buitenland. In het conferentieprogramma is die internationale dimensie prominent aanwezig. Maar het blijft een event voor de Belgische markt. We hebben niet de ambitie speciaal veel Nederlanders of Fransen aan te trekken. De markt is daar geen vragende partij voor. Vastgoed is geen exportproduct. En Realty is dus ook geen exportbeurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content