"2022is heel goed gestart", zegt Stéphanie Cambier van Immo Cambier De Nil. Alex Dewulf van het gelijknamige vastgoedkantoor heeft het over "een goede, maar minder verhitte markt". "In 2021 hadden we de indruk dat alles tegen om het even welke prijs verkocht raakte", zegt hij. "Nu blijven panden die te duur op de markt komen, te koop staan."

Dat er in Knokke-Heist nog altijd massaal veel geld naar luxueus vastgoed vloeit, blijkt uit cijfers die Hillewaere Vastgoed onlangs bekendmaakte. In 2021 zijn in de mondaine badplaats 153 huizen en 235 appartementen verkocht voor meer dan 1 miljoen euro. In Antwerpen, het nummer twee op de appartementenmarkt, waren dat er 34.

De statistieken van de notarissen tonen dat de mediaanprijs voor appartementen in Knokke in 2021 is geklommen met 6,6 procent tot 506.250 euro, ruim het dubbele van de mediaanprijs voor de hele kust (242.000 euro). De mediaanprijs voor appartementen op de Knokse zeedijk steeg met 12,7 procent tot 1 miljoen euro, de prijs van huizen met 11,9 procent tot 730.000 euro. De deelgemeente Heist bezet de tweede plaats met 425.000 euro.

De appetijt naar luxueus vastgoed is nog niet gestild. Alex Dewulf: "Sommige ondernemers zitten op een berg cash. Met de aankoop van een villa in Knokke combineren ze levensgenot met een waardevaste belegging. Ik zie Knokke evolueren naar een markt met minder maar almaar duurdere transacties. Dat zie je wel vaker op de mature markten van het luxevastgoed."

"Vaak kunnen kopers een belangrijk deel van hun werk van thuis uit doen", duidt Stéphanie Cambier. "Een tiental jaar geleden was 10 à 15 procent van de aankopen bedoeld voor vaste bewoning, nu bijna 30 à 40 procent. Dat ondersteunt de opwaartse prijsevolutie."

Schaarse nieuwbouw

Op de nieuwbouwmarkt zag de Crombrugghe & Partners de gemiddelde vraagprijs in Knokke-Heist op jaarbasis stijgen met 10,1 procent tot 6.800 euro per vierkante meter. Ook dat is flink meer dan in de andere kustgemeenten. Bovendien gelden op de betere locaties nog heel andere prijzen. Alex Dewulf is makelaar voor het project Duinbergen op de hoek van de Zeedijk met de Meerlaan: "Voor een appartement met zijdelings zeezicht betaal je daar 12.000 à 13.000 euro per vierkante meter. Voor frontaal zeezicht moet je rekenen op bijna 20.000 euro."

In het Zoute, aan de zuidkant van de Kustlaan, bouwt Groep Versluys de residentie Ocean Drive. "Daar hanteren we vierkantemeterprijzen van rond 20.000 euro", zegt CEO Bart Versluys. "In ons project One Carlton, dat wel op de zeedijk ligt, zijn prijzen van 35.000 euro per vierkante meter gangbaar."

"2022is heel goed gestart", zegt Stéphanie Cambier van Immo Cambier De Nil. Alex Dewulf van het gelijknamige vastgoedkantoor heeft het over "een goede, maar minder verhitte markt". "In 2021 hadden we de indruk dat alles tegen om het even welke prijs verkocht raakte", zegt hij. "Nu blijven panden die te duur op de markt komen, te koop staan." Dat er in Knokke-Heist nog altijd massaal veel geld naar luxueus vastgoed vloeit, blijkt uit cijfers die Hillewaere Vastgoed onlangs bekendmaakte. In 2021 zijn in de mondaine badplaats 153 huizen en 235 appartementen verkocht voor meer dan 1 miljoen euro. In Antwerpen, het nummer twee op de appartementenmarkt, waren dat er 34. De statistieken van de notarissen tonen dat de mediaanprijs voor appartementen in Knokke in 2021 is geklommen met 6,6 procent tot 506.250 euro, ruim het dubbele van de mediaanprijs voor de hele kust (242.000 euro). De mediaanprijs voor appartementen op de Knokse zeedijk steeg met 12,7 procent tot 1 miljoen euro, de prijs van huizen met 11,9 procent tot 730.000 euro. De deelgemeente Heist bezet de tweede plaats met 425.000 euro. De appetijt naar luxueus vastgoed is nog niet gestild. Alex Dewulf: "Sommige ondernemers zitten op een berg cash. Met de aankoop van een villa in Knokke combineren ze levensgenot met een waardevaste belegging. Ik zie Knokke evolueren naar een markt met minder maar almaar duurdere transacties. Dat zie je wel vaker op de mature markten van het luxevastgoed." "Vaak kunnen kopers een belangrijk deel van hun werk van thuis uit doen", duidt Stéphanie Cambier. "Een tiental jaar geleden was 10 à 15 procent van de aankopen bedoeld voor vaste bewoning, nu bijna 30 à 40 procent. Dat ondersteunt de opwaartse prijsevolutie." Op de nieuwbouwmarkt zag de Crombrugghe & Partners de gemiddelde vraagprijs in Knokke-Heist op jaarbasis stijgen met 10,1 procent tot 6.800 euro per vierkante meter. Ook dat is flink meer dan in de andere kustgemeenten. Bovendien gelden op de betere locaties nog heel andere prijzen. Alex Dewulf is makelaar voor het project Duinbergen op de hoek van de Zeedijk met de Meerlaan: "Voor een appartement met zijdelings zeezicht betaal je daar 12.000 à 13.000 euro per vierkante meter. Voor frontaal zeezicht moet je rekenen op bijna 20.000 euro." In het Zoute, aan de zuidkant van de Kustlaan, bouwt Groep Versluys de residentie Ocean Drive. "Daar hanteren we vierkantemeterprijzen van rond 20.000 euro", zegt CEO Bart Versluys. "In ons project One Carlton, dat wel op de zeedijk ligt, zijn prijzen van 35.000 euro per vierkante meter gangbaar."