Volgens de federale overheidsdienst Economie bedraagt het transactiebedrag van kustappartementen in 2011 bijna 1,4 miljard euro. Met vakantievilla's en nieuwbouwappartementen overstijgt het geïnvesteerde bedrag snel 2 miljard euro.

Een analyse van de cijfers leert dat 2011 voor kustvastgoed behoorlijk was. In nagenoeg alle kustgemeenten stegen de prijzen van appartementen, met het kleine Bredene als primus. De referentieprijs voor een appartement in Bredene klom het voorbije jaar 10 procent hoger. In tien jaar was er een spectaculaire waardeontwikkeling van 207 procent. Ook in Knokke-Heist (+8%), De Haan (+8%) en Oostende (+7%) lag de prijstoename van appartementen het voorbije jaar een flik stuk boven de inflatie. De negatieve uitschieters zijn Koksijde (-1%) en Middelkerke (ongewijzigd). De activiteit op de secundaire markt (bestaande appartementen) daalde wel met 4 procent tot 5390 verkopen.

In de eerste helft van het jaar noteerden de notarissen (op basis cijfers tot midden juni) een prijsstijging van 2,9 procent op jaarbasis voor appartementen aan de kust. De statistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat omvatten alle verkopen, dus ook die van nieuwbouwappartementen. Bart Van Opstal, notaris in Oostende en voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat: "Aan het begin van de financiële crisis in het derde kwartaal van 2008 zag je zowel nationaal als aan de kust een terugval van het aantal transacties. Nu zien we dat de kust die achterstand heeft goedgemaakt."

Gesprekken van de Trends-redactie met vastgoedverkopers leren dat het sentiment al beter is geweest. Maar is dat verwonderlijk in volle crisistijd? Een tweede verblijf _ de meeste kustappartementen _ is immers een luxeproduct. Het aantal transacties haalt niet meer het niveau van de topjaren 2004, 2005 en 2006, maar de markt is zeker niet ineengestort. Idem voor de prijzen: de hausse is voorbij, maar in de voorbije vijf jaar dikten de prijzen van appartementen aan de kust toch nog met 23 procent aan.

"Veel kandidaat-kopers zeggen dat ze voor vastgoed kiezen omdat hun geld elders toch niets meer opbrengt. Daar spelen we natuurlijk graag op in", getuigt Marc Naessens van Immo Eecke in Nieuwpoort. Vastgoedbeleggers die tien jaar geleden aan de kust kochten, zullen wellicht niet klagen over de waardeontwikkeling van hun pand. Voor de periode 2001-2011 tonen de statistieken van de federale overheidsdienst Economie voor appartementen aan de kust een prijsstijging van 122 procent. Voor heel Vlaanderen bedroeg de prijstoename van appartementen in dezelfde periode 'slechts' 103 procent. (LV)

Volgens de federale overheidsdienst Economie bedraagt het transactiebedrag van kustappartementen in 2011 bijna 1,4 miljard euro. Met vakantievilla's en nieuwbouwappartementen overstijgt het geïnvesteerde bedrag snel 2 miljard euro. Een analyse van de cijfers leert dat 2011 voor kustvastgoed behoorlijk was. In nagenoeg alle kustgemeenten stegen de prijzen van appartementen, met het kleine Bredene als primus. De referentieprijs voor een appartement in Bredene klom het voorbije jaar 10 procent hoger. In tien jaar was er een spectaculaire waardeontwikkeling van 207 procent. Ook in Knokke-Heist (+8%), De Haan (+8%) en Oostende (+7%) lag de prijstoename van appartementen het voorbije jaar een flik stuk boven de inflatie. De negatieve uitschieters zijn Koksijde (-1%) en Middelkerke (ongewijzigd). De activiteit op de secundaire markt (bestaande appartementen) daalde wel met 4 procent tot 5390 verkopen. In de eerste helft van het jaar noteerden de notarissen (op basis cijfers tot midden juni) een prijsstijging van 2,9 procent op jaarbasis voor appartementen aan de kust. De statistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat omvatten alle verkopen, dus ook die van nieuwbouwappartementen. Bart Van Opstal, notaris in Oostende en voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat: "Aan het begin van de financiële crisis in het derde kwartaal van 2008 zag je zowel nationaal als aan de kust een terugval van het aantal transacties. Nu zien we dat de kust die achterstand heeft goedgemaakt." Gesprekken van de Trends-redactie met vastgoedverkopers leren dat het sentiment al beter is geweest. Maar is dat verwonderlijk in volle crisistijd? Een tweede verblijf _ de meeste kustappartementen _ is immers een luxeproduct. Het aantal transacties haalt niet meer het niveau van de topjaren 2004, 2005 en 2006, maar de markt is zeker niet ineengestort. Idem voor de prijzen: de hausse is voorbij, maar in de voorbije vijf jaar dikten de prijzen van appartementen aan de kust toch nog met 23 procent aan. "Veel kandidaat-kopers zeggen dat ze voor vastgoed kiezen omdat hun geld elders toch niets meer opbrengt. Daar spelen we natuurlijk graag op in", getuigt Marc Naessens van Immo Eecke in Nieuwpoort. Vastgoedbeleggers die tien jaar geleden aan de kust kochten, zullen wellicht niet klagen over de waardeontwikkeling van hun pand. Voor de periode 2001-2011 tonen de statistieken van de federale overheidsdienst Economie voor appartementen aan de kust een prijsstijging van 122 procent. Voor heel Vlaanderen bedroeg de prijstoename van appartementen in dezelfde periode 'slechts' 103 procent. (LV)