De appartementen in Blankenberge verwerkten vorig jaar na een piek in 2017 een prijsdaling van 10,7 procent tot een mediaanprijs van 175.000 euro. De stad is in dit segment opnieuw de goedkoopste gemeente van de kust, weliswaar samen met De Panne en Middelkerke. Dijkappartementen incasseerden een daling van 14,2 procent naar 214.500 euro.

"Op de dijk worden nog veel verouderde gebouwen verkocht en dat drukt de prijs", verklaart Bart Vandemoortele (Immo Marina). De makelaar relativeert de algemene prijsdaling voor appartementen. "Belangrijk is vooral dat de markt weer beweegt." Hij wijst op de ontwikkeling van nieuwbouwappartementen in de voorbije vijf jaar. "Veel eigenaars staarden zich blind op de hoge prijzen die vlak voor de crisis werden betaald. Maar de verhoopte koopgolf bleef uit. De eigenaars trachtten hun verouderde pand nog te verhuren, maar botsten op de huurnormen. In bepaalde stadsdelen was er leegstand. Eigenaars zagen zich verplicht te verkopen. De promotoren hapten toe en de nieuwbouw veert nu op." De prijzen van nieuwbouw stegen vorig jaar met 6,6 procent naar 3250 euro per vierkante meter. "Dat hangt samen met de hogere kwaliteit in het aanbod", zegt Vandemoortele. "Tot voor enkele jaren was er in Blankenberge een tekort aan kwaliteitsappartementen. Intussen zijn projecten als The One op de markt. Die eyecatcher trekt het imago van Blankenberge omhoog."

The One is vrij uniek. Een appartement met zicht op zee en een ruim terras op de hoogste verdieping behoort tot de gemeenschap van mede-eigenaars. Ze mogen het gebruiken en betalen alleen de kostprijs van de schoonmaak. "Alle eigenaars kunnen de ruimte gebruiken voor een feestje met familie of vrienden", zegt zaakvoerder Dirk Van Tornhaut (VT Invest). De startprijs in The One is 2900 euro per vierkante meter.

"Blankenberge zit in de lift", betoogt Peter Taffeiren, topman van POC Partners, dat aan de haven De Schover (10 appartementen) ontwikkelt en op de zeedijk La Rivièra plant (30 meter breed en mogelijk 10 verdiepingen hoog). "Het heeft misschien zijn reputatie tegen, maar Blankenberge is een zeer dynamische stad, met aangename plekken zoals de pier, het staketsel en de jachthaven. De stad mist enkel nog wat stevige marketing."

In de binnenstad worden nogal wat panden ontwikkeld met drie tot zes appartementen. "Dat is de speeltuin voor de kleine promotoren", weet Vandemoortele. "Zij ontwikkelen budgetvriendelijke blokjes voor de mensen met een vast verblijf in Blankenberge. Voor 175.000 tot 200.000 euro kopen die een appartement van 80 tot 90 vierkante meter."

De appartementen in Blankenberge verwerkten vorig jaar na een piek in 2017 een prijsdaling van 10,7 procent tot een mediaanprijs van 175.000 euro. De stad is in dit segment opnieuw de goedkoopste gemeente van de kust, weliswaar samen met De Panne en Middelkerke. Dijkappartementen incasseerden een daling van 14,2 procent naar 214.500 euro. "Op de dijk worden nog veel verouderde gebouwen verkocht en dat drukt de prijs", verklaart Bart Vandemoortele (Immo Marina). De makelaar relativeert de algemene prijsdaling voor appartementen. "Belangrijk is vooral dat de markt weer beweegt." Hij wijst op de ontwikkeling van nieuwbouwappartementen in de voorbije vijf jaar. "Veel eigenaars staarden zich blind op de hoge prijzen die vlak voor de crisis werden betaald. Maar de verhoopte koopgolf bleef uit. De eigenaars trachtten hun verouderde pand nog te verhuren, maar botsten op de huurnormen. In bepaalde stadsdelen was er leegstand. Eigenaars zagen zich verplicht te verkopen. De promotoren hapten toe en de nieuwbouw veert nu op." De prijzen van nieuwbouw stegen vorig jaar met 6,6 procent naar 3250 euro per vierkante meter. "Dat hangt samen met de hogere kwaliteit in het aanbod", zegt Vandemoortele. "Tot voor enkele jaren was er in Blankenberge een tekort aan kwaliteitsappartementen. Intussen zijn projecten als The One op de markt. Die eyecatcher trekt het imago van Blankenberge omhoog." The One is vrij uniek. Een appartement met zicht op zee en een ruim terras op de hoogste verdieping behoort tot de gemeenschap van mede-eigenaars. Ze mogen het gebruiken en betalen alleen de kostprijs van de schoonmaak. "Alle eigenaars kunnen de ruimte gebruiken voor een feestje met familie of vrienden", zegt zaakvoerder Dirk Van Tornhaut (VT Invest). De startprijs in The One is 2900 euro per vierkante meter. "Blankenberge zit in de lift", betoogt Peter Taffeiren, topman van POC Partners, dat aan de haven De Schover (10 appartementen) ontwikkelt en op de zeedijk La Rivièra plant (30 meter breed en mogelijk 10 verdiepingen hoog). "Het heeft misschien zijn reputatie tegen, maar Blankenberge is een zeer dynamische stad, met aangename plekken zoals de pier, het staketsel en de jachthaven. De stad mist enkel nog wat stevige marketing." In de binnenstad worden nogal wat panden ontwikkeld met drie tot zes appartementen. "Dat is de speeltuin voor de kleine promotoren", weet Vandemoortele. "Zij ontwikkelen budgetvriendelijke blokjes voor de mensen met een vast verblijf in Blankenberge. Voor 175.000 tot 200.000 euro kopen die een appartement van 80 tot 90 vierkante meter."