Vanaf 1 november 2011 is een dergelijk certificaat ook verplicht voor woningen of kantoorruimtes groter dan 500m2 die verhuurd worden. Hiermee is Brussel het laatste Belgische gewest dat de Europese richtlijn ter zake zal uitvoeren.

Voor het verkrijgen van een certificaat, met een geldigheidsduur van 10 jaar, moet de eigenaar van een studio ongeveer 100 euro betalen. Voor een appartement zal de kostprijs 150 euro bedragen, voor een huis is dat tussen de 200 en 300 euro. De kostprijs voor kantoorgebouwen is afhankelijk van de oppervlakte.

Wie niet over een dergelijk certificaat beschikt, kan een administratieve boete krijgen tussen de 200 en 650 euro. Gelet op de impact van deze nieuwe verplichting wordt wel een soepele aanpassingsperiode voorzien tot 1 september 2011. Tot die datum zal geen enkele sanctie worden opgelegd, maar volgen wel raadgevingen en waarschuwingen.

Vanaf 1 november 2011 is een dergelijk certificaat ook verplicht voor woningen of kantoorruimtes groter dan 500m2 die verhuurd worden. Hiermee is Brussel het laatste Belgische gewest dat de Europese richtlijn ter zake zal uitvoeren. Voor het verkrijgen van een certificaat, met een geldigheidsduur van 10 jaar, moet de eigenaar van een studio ongeveer 100 euro betalen. Voor een appartement zal de kostprijs 150 euro bedragen, voor een huis is dat tussen de 200 en 300 euro. De kostprijs voor kantoorgebouwen is afhankelijk van de oppervlakte. Wie niet over een dergelijk certificaat beschikt, kan een administratieve boete krijgen tussen de 200 en 650 euro. Gelet op de impact van deze nieuwe verplichting wordt wel een soepele aanpassingsperiode voorzien tot 1 september 2011. Tot die datum zal geen enkele sanctie worden opgelegd, maar volgen wel raadgevingen en waarschuwingen.