Alweer minder subsidies voor zonnepanelen... Van den Bossche: "Omdat ze steeds minder kosten en meer rendement geven. Subsidies zijn dus minder nodig om mensen te stimuleren in zonnepanelen te investeren, en oversubsidiëring moeten we vermijden."

Maar waarom versnelt u de afbouw van de subsidiëring? Van den Bossche: "We kregen recent kritiek van mensen die het niet prettig vinden dat zìj de zonnepanelen van hun buurman subsidiëren. Dat argument snijdt hout: de groenestroomcertificaten worden opgekocht door de netbeheerders en die verhalen de subsidie uiteindelijk op alle elektriciteitsverbruikers. Dat is een goede reden om de subsidiëring zo snel mogelijk in verhouding te brengen met het nut ervan. Ten tweede gaan we de afbouw in feite meer spreiden: de vrij drastische prijsvermindering van de certificaten zorgde eind vorig jaar voor een echte rush op de leveranciers. In 2011 gaan we de tariefvermindering spreiden: elk kwartaal een beetje. Dat zal de druk op de leveranciers wegnemen."

De herstructurering van de renovatiepremie kreeg vorig jaar veel kritiek van mensen die tijdens hun renovatie plotseling de beloofde subsidies zagen verdwijnen. Gaat dat nu opnieuw gebeuren? Van den Bossche: "De nieuwe tariefkalender verandert de bestaande pas vanaf 1 april 2011. Wie momenteel bezig is met de installatie van zonnepanelen, is tegen dan echt wel klaar en krijgt wat hij verwacht had. Beloofd is beloofd. Voor wie al zonnepanelen heeft liggen, verandert er trouwens ook niets."

Luc Baltussen

Alweer minder subsidies voor zonnepanelen... Van den Bossche: "Omdat ze steeds minder kosten en meer rendement geven. Subsidies zijn dus minder nodig om mensen te stimuleren in zonnepanelen te investeren, en oversubsidiëring moeten we vermijden." Maar waarom versnelt u de afbouw van de subsidiëring? Van den Bossche: "We kregen recent kritiek van mensen die het niet prettig vinden dat zìj de zonnepanelen van hun buurman subsidiëren. Dat argument snijdt hout: de groenestroomcertificaten worden opgekocht door de netbeheerders en die verhalen de subsidie uiteindelijk op alle elektriciteitsverbruikers. Dat is een goede reden om de subsidiëring zo snel mogelijk in verhouding te brengen met het nut ervan. Ten tweede gaan we de afbouw in feite meer spreiden: de vrij drastische prijsvermindering van de certificaten zorgde eind vorig jaar voor een echte rush op de leveranciers. In 2011 gaan we de tariefvermindering spreiden: elk kwartaal een beetje. Dat zal de druk op de leveranciers wegnemen." De herstructurering van de renovatiepremie kreeg vorig jaar veel kritiek van mensen die tijdens hun renovatie plotseling de beloofde subsidies zagen verdwijnen. Gaat dat nu opnieuw gebeuren? Van den Bossche: "De nieuwe tariefkalender verandert de bestaande pas vanaf 1 april 2011. Wie momenteel bezig is met de installatie van zonnepanelen, is tegen dan echt wel klaar en krijgt wat hij verwacht had. Beloofd is beloofd. Voor wie al zonnepanelen heeft liggen, verandert er trouwens ook niets." Luc Baltussen