Op vraag van minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) schroeft de Vlaamse regering de steun voor het plaatsen van zonnepanelen terug. Volgens de minister was er al langer sprake van oversubsidiëring. Vorig jaar was al afgesproken dat de waarde van een groenestroomcertificaat (= 1 megawattuur stroom) tegen begin 2011 zou dalen tot 330 euro.

Nu wordt die daling echter nog versneld. Voor grote bedrijven wordt de waarde van één certificaat vanaf 2013 teruggebracht tot 90 euro. Voor gezinnen en kmo's gaat de daling langzamer: 190 euro vanaf 2013 en 90 euro vanaf 2016.

Bond Beter Leefmilieu (BBL), die 150 Vlaamse milieu- en natuurverenigingen overkoepelt, toont begrip voor de beslissing van de minister. "Als een technologie te veel ondersteuning krijgt, kan dat tot onevenwichten in de sector leiden", zegt woordvoerster Sara Van Dyck. Wel betreurt de federatie het ongelukkige tijdstip van de beleidsaanpassing. Van Dyck: "In 2009 was besloten om de prijsverlaging 3 jaar later te evalueren. Amper 1 jaar later wordt al een nieuwe wijziging doorgevoerd."

De BBL vreest ook de negatieve gevolgen voor de hele sector van de groene energie. "Het gaat om een jonge branche die erg gevoelig is voor plotse beleidswendingen en die daardoor veel baat zou hebben bij een meer consequente langetermijnvisie vanwege de overheid", besluit Van Dyck.

Op vraag van minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) schroeft de Vlaamse regering de steun voor het plaatsen van zonnepanelen terug. Volgens de minister was er al langer sprake van oversubsidiëring. Vorig jaar was al afgesproken dat de waarde van een groenestroomcertificaat (= 1 megawattuur stroom) tegen begin 2011 zou dalen tot 330 euro. Nu wordt die daling echter nog versneld. Voor grote bedrijven wordt de waarde van één certificaat vanaf 2013 teruggebracht tot 90 euro. Voor gezinnen en kmo's gaat de daling langzamer: 190 euro vanaf 2013 en 90 euro vanaf 2016. Bond Beter Leefmilieu (BBL), die 150 Vlaamse milieu- en natuurverenigingen overkoepelt, toont begrip voor de beslissing van de minister. "Als een technologie te veel ondersteuning krijgt, kan dat tot onevenwichten in de sector leiden", zegt woordvoerster Sara Van Dyck. Wel betreurt de federatie het ongelukkige tijdstip van de beleidsaanpassing. Van Dyck: "In 2009 was besloten om de prijsverlaging 3 jaar later te evalueren. Amper 1 jaar later wordt al een nieuwe wijziging doorgevoerd."De BBL vreest ook de negatieve gevolgen voor de hele sector van de groene energie. "Het gaat om een jonge branche die erg gevoelig is voor plotse beleidswendingen en die daardoor veel baat zou hebben bij een meer consequente langetermijnvisie vanwege de overheid", besluit Van Dyck.