De woningprijzen in Spanje namen in het derde kwartaal met 0,7 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Hoewel er op kwartaalbasis een lichte toename werd geregistreerd, is er in vergelijking met een jaar geleden nog sprake van een daling met 7,8 procent.

In het tweede kwartaal kampte de Spaanse vastgoedmarkt met een veel aanzienlijker terugval van de woningprijzen met 12 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Spaanse woningprijzen zijn - na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel - sinds begin 2008 op jaarbasis onophoudelijk blijven dalen, en liggen nu al 35,3 procent lager dan de piek van het najaar van 2007, blijkt uit berekeningen van het Spaanse statistiekbureau INE. Bepaalde economen, die spreken van een terugval met 40 procent in diezelfde periode, schatten de Spaanse vastgoedmarkt nog somberder in.

Met een economie die in grote mate afhankelijk is van de bouwsector - op het hoogtepunt van de vastgoedboom had de sector een aandeel van 18 procent in het Spaanse bbp - resulteerde die afhankelijkheid in stevig oplopende werkloosheidscijfers.

De Spanjaarden kunnen er vandaag in ieder geval beter niet op rekenen dat de bodem bereikt is, want de laatste keer dat de woningprijzen volgens berekeningen van de INS op kwartaalbasis hoger gingen - in het tweede kwartaal van 2010 - kelderden ze snel daarna opnieuw toen Spanje af te rekenen kreeg met een 'double dip'. (WSJ/BO)

De woningprijzen in Spanje namen in het derde kwartaal met 0,7 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Hoewel er op kwartaalbasis een lichte toename werd geregistreerd, is er in vergelijking met een jaar geleden nog sprake van een daling met 7,8 procent. In het tweede kwartaal kampte de Spaanse vastgoedmarkt met een veel aanzienlijker terugval van de woningprijzen met 12 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.Spaanse woningprijzen zijn - na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel - sinds begin 2008 op jaarbasis onophoudelijk blijven dalen, en liggen nu al 35,3 procent lager dan de piek van het najaar van 2007, blijkt uit berekeningen van het Spaanse statistiekbureau INE. Bepaalde economen, die spreken van een terugval met 40 procent in diezelfde periode, schatten de Spaanse vastgoedmarkt nog somberder in.Met een economie die in grote mate afhankelijk is van de bouwsector - op het hoogtepunt van de vastgoedboom had de sector een aandeel van 18 procent in het Spaanse bbp - resulteerde die afhankelijkheid in stevig oplopende werkloosheidscijfers. De Spanjaarden kunnen er vandaag in ieder geval beter niet op rekenen dat de bodem bereikt is, want de laatste keer dat de woningprijzen volgens berekeningen van de INS op kwartaalbasis hoger gingen - in het tweede kwartaal van 2010 - kelderden ze snel daarna opnieuw toen Spanje af te rekenen kreeg met een 'double dip'. (WSJ/BO)