Echt gebeurd: de huurder van een huis liet een raam openstaan, terwijl er buiten zware rukwinden waren. De ruit brak en de scherven kwamen terecht op een auto die voor de woning stond geparkeerd. De wagen raakte daardoor beschadigd. De eigenaar eiste een schadevergoeding. Hij richtte zich daarvoor zowel tot de huurder als tot de eigenaar van de woning. De zaak kwam voor de rechtbank.

Voor het hof van beroep in Brussel werd de huurder veroordeeld. Volgens de rechter had hij de ramen moeten sluiten. Hij kon zich niet beroepen op overmacht, omdat de rukwinden niet uitzonderlijk zwaar waren. De eigenaar ging vrijuit, omdat niet was aangetoond dat er iets mis was met het raam zelf.

Bij stormweer moet u als eigenaar van een huis de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om uw woning te beschermen, zodat anderen geen schade lijden. Verhuurt u de woning, dan is dat de taak van de huurder. Zware rukwinden zijn meestal geen overmacht.

Echt gebeurd: de huurder van een huis liet een raam openstaan, terwijl er buiten zware rukwinden waren. De ruit brak en de scherven kwamen terecht op een auto die voor de woning stond geparkeerd. De wagen raakte daardoor beschadigd. De eigenaar eiste een schadevergoeding. Hij richtte zich daarvoor zowel tot de huurder als tot de eigenaar van de woning. De zaak kwam voor de rechtbank. Voor het hof van beroep in Brussel werd de huurder veroordeeld. Volgens de rechter had hij de ramen moeten sluiten. Hij kon zich niet beroepen op overmacht, omdat de rukwinden niet uitzonderlijk zwaar waren. De eigenaar ging vrijuit, omdat niet was aangetoond dat er iets mis was met het raam zelf. Bij stormweer moet u als eigenaar van een huis de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om uw woning te beschermen, zodat anderen geen schade lijden. Verhuurt u de woning, dan is dat de taak van de huurder. Zware rukwinden zijn meestal geen overmacht.