S&P verwacht dat de stijgende rente een groeivertraging teweegbrengt in 2014, met een toename van de woningprijs van gemiddeld 1,5%. In 2015 kabbelen de prijzen aan hetzelfde ritme voort. Dat betekent dat de reële prijzen (inflatie inbegrepen) zo goed als op hetzelfde peil blijven.

S&P wijst erop dat de woningen in ons land in vergelijking met het inkomen van de gezinnen het minst betaalbaar zijn van de hele eurozone. De Belgische woningmarkt is wel een van de meest bloeiende van de Eurozone. Dat heeft onder meer te maken met de historisch lage rente van 3,5% in oktober. Bovendien zijn de Belgische banken erg voorzichtig. Tussen 1996 en 2013 ontleenden ze gemiddeld niet meer dan 82% van de waarde van het huis.

Omdat de fiscale regularisatie in 2013 werd beëindigd, verwacht S&P dat de prijzen onder druk kunnen komen. De betere economische situatie kan de markt toch stabiliseren. S&P wijst erop dat de prijzen door de crisis nooit onder druk kwamen. De correctie was "een beetje meer dan een blip".

S&P verwacht dat de stijgende rente een groeivertraging teweegbrengt in 2014, met een toename van de woningprijs van gemiddeld 1,5%. In 2015 kabbelen de prijzen aan hetzelfde ritme voort. Dat betekent dat de reële prijzen (inflatie inbegrepen) zo goed als op hetzelfde peil blijven.S&P wijst erop dat de woningen in ons land in vergelijking met het inkomen van de gezinnen het minst betaalbaar zijn van de hele eurozone. De Belgische woningmarkt is wel een van de meest bloeiende van de Eurozone. Dat heeft onder meer te maken met de historisch lage rente van 3,5% in oktober. Bovendien zijn de Belgische banken erg voorzichtig. Tussen 1996 en 2013 ontleenden ze gemiddeld niet meer dan 82% van de waarde van het huis.Omdat de fiscale regularisatie in 2013 werd beëindigd, verwacht S&P dat de prijzen onder druk kunnen komen. De betere economische situatie kan de markt toch stabiliseren. S&P wijst erop dat de prijzen door de crisis nooit onder druk kwamen. De correctie was "een beetje meer dan een blip".