"Niet de kans op winst, maar de beheersing van het risico bepaalt vandaag de vastgoedinvesteringen", zegt Laurent Ternisien, CEO van IPD, de toonaangevende vastgoedportfolio-analist op het Mipim-seminarie Real Estate Fund Performance.

"Vastgoedfondsen moeten het minder hebben van professionals met een neus voor zaken, dan wel van koele analisten. Logisch op een markt die wordt bepaald door de kwaliteit van het aanbod, en minder door de prangende vraag."

IPD analyseerde de prestaties van de fondsen na de vastgoedcrisis. Er is een traag herstel, met enkele positieve uitschieters in Nederland en Duitsland.

En blijvende ellende in een land als Ierland. "Er is een terugkeer van de locale spelers", weet Ternisien. "Wie de markt het best kent, beheerst die ook en heeft het hoogste rendement. Eerlijk gezegd denk ik dat die trend tijdelijk is. Globalisme is ook in vastgoed de fundamentele beweging."

De bepalende factor is de kwaliteit van de investering, veel minder dan de niche van het vastgoed - zoals kantoren, logistiek of residentieel - waarin de fondsen investeren. "Een goede bezettingsgraad en langetermijncontracten zijn de sleutel", zegt Ternisien.

Ludovic Bernard van de Londense fondsbeheerder Internos Real Investors (1,5 miljard euro in beheer): "Inkomen is de trend. Bovendien is er ook meer oog voor de kwaliteit van de huurders. Niet toevallig hebben we sinds een jaar een schuldanalist die de portfolio permanent opvolgt op eventuele wanbetalingen.
Ook daarom is de kennis van de lokale markt van belang. We sloten daarom het voorbije jaar enkele vestigingen in Frankrijk, Denemarken en Duitsland. Ze waren te klein om degelijk te beheren."

Risicobeheersing is ook het credo van Amundi, de fusie van de departementen asset management van Crédit Agricole S.A. and Société Générale (portfolio 650 miljard euro). Managing director Nicolas Simon: "De fusie was noodzakelijk om het risico van de vastgoedinvesteringen beter te spreiden. Groot zijn is sterk zijn in vastgoed. Risicobeheersing is ook voor grote fondsbeheerders de sleutel van hun strategie."

Dat heeft ook commerciële gevolgen. Simon: "Vroeger verkochten asset managers producten. Nu zoeken we vastgoed in functie van de vraag van de klant.

Transparantie is dan ook cruciaal. De klanten, de toezichthouders en onze eigen aandeelhouders willen online volgen waar we mee bezig zijn. Investeringen moeten perfect beantwoorden aan de ratio's van risico, liquiditeit en rendement. Het buikgevoel is echt wel passé."

H.B.

Het vastgoedfeest in Cannes Van 8 tot 11 maart is er de jaarlijkse Marché International des Professionels de l'Immobilier (Mipim) waarop ook 700 Belgische vastgoedprofessionals aanwezig zijn. Na twee magere jaren die de markt en het salon vleugellam maakten, is het weer tijd voor chique events in trendy hotels en op prestigieuze privéstranden.

"Niet de kans op winst, maar de beheersing van het risico bepaalt vandaag de vastgoedinvesteringen", zegt Laurent Ternisien, CEO van IPD, de toonaangevende vastgoedportfolio-analist op het Mipim-seminarie Real Estate Fund Performance. "Vastgoedfondsen moeten het minder hebben van professionals met een neus voor zaken, dan wel van koele analisten. Logisch op een markt die wordt bepaald door de kwaliteit van het aanbod, en minder door de prangende vraag." IPD analyseerde de prestaties van de fondsen na de vastgoedcrisis. Er is een traag herstel, met enkele positieve uitschieters in Nederland en Duitsland. En blijvende ellende in een land als Ierland. "Er is een terugkeer van de locale spelers", weet Ternisien. "Wie de markt het best kent, beheerst die ook en heeft het hoogste rendement. Eerlijk gezegd denk ik dat die trend tijdelijk is. Globalisme is ook in vastgoed de fundamentele beweging." De bepalende factor is de kwaliteit van de investering, veel minder dan de niche van het vastgoed - zoals kantoren, logistiek of residentieel - waarin de fondsen investeren. "Een goede bezettingsgraad en langetermijncontracten zijn de sleutel", zegt Ternisien. Ludovic Bernard van de Londense fondsbeheerder Internos Real Investors (1,5 miljard euro in beheer): "Inkomen is de trend. Bovendien is er ook meer oog voor de kwaliteit van de huurders. Niet toevallig hebben we sinds een jaar een schuldanalist die de portfolio permanent opvolgt op eventuele wanbetalingen. Ook daarom is de kennis van de lokale markt van belang. We sloten daarom het voorbije jaar enkele vestigingen in Frankrijk, Denemarken en Duitsland. Ze waren te klein om degelijk te beheren." Risicobeheersing is ook het credo van Amundi, de fusie van de departementen asset management van Crédit Agricole S.A. and Société Générale (portfolio 650 miljard euro). Managing director Nicolas Simon: "De fusie was noodzakelijk om het risico van de vastgoedinvesteringen beter te spreiden. Groot zijn is sterk zijn in vastgoed. Risicobeheersing is ook voor grote fondsbeheerders de sleutel van hun strategie." Dat heeft ook commerciële gevolgen. Simon: "Vroeger verkochten asset managers producten. Nu zoeken we vastgoed in functie van de vraag van de klant. Transparantie is dan ook cruciaal. De klanten, de toezichthouders en onze eigen aandeelhouders willen online volgen waar we mee bezig zijn. Investeringen moeten perfect beantwoorden aan de ratio's van risico, liquiditeit en rendement. Het buikgevoel is echt wel passé." H.B.