De winkelketens in ons land voelen de crisis nog wel, maar het optimisme keert stilaan maar zeker terug. Dat is een van de vaststellingen van de Belgium Retailer Survey van vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE). In augustus enquêteerde CBRE 121 nationale en internationale retailers naar hun ervaringen en plannen in ons land.

Een meerderheid van de retailers verwacht dat de verkoopcijfers het komende jaar zullen verbeteren.

Vooral bij de decoratie- en interieurketens, die vorig jaar nog erg somber waren, is er een opvallende ommezwaai in het sentiment: 76 procent verwacht een toename van de verkoop en 24 procent denkt dat de verkoop op hetzelfde niveau zal blijven. Het is daarmee dit jaar de meest optimistische sector.

Het voorbije jaar ervoer 75 procent van de retailers een wijziging in het koopgedrag van hun klanten als gevolg van de crisis. Dat is een verbetering in vergelijking met de studie uit 2009, want toen lag dat percentage nog op 84 procent. Volgens de retailers gebeuren er vooral minder impulskopen door de crisis.

Het merendeel van de ondervraagde retailers kijkt nog uit naar expansiemogelijkheden in ons land. En de meeste (4 op 5) vinden vrij gemakkelijk een geschikte locatie. Alleen in de topwinkelstraten zou er wat schaarste zijn.

Bijna 70 procent verwacht dat de huurprijzen stabiel zullen blijven. Patrick Tacq van CBRE merkt op dat er door de crisis inderdaad een einde is gekomen aan de aanhoudende stijging van de huurprijzen. "De huurprijzen stabiliseerden in de grootste winkelsteden, maar in de kleinere steden veroorzaakte de lagere vraag van retailers huurprijsdalingen van 10 tot 15 procent."

Werk aan de winkel in Brussel

Voor de vierde keer op rij komt Antwerpen naar voor als favoriete stad van de nationale en internationale winkelketens. De retailers appreciëren zowel het commerciële potentieel als het winkelbeleid van de Scheldestad. Maar de meest winstgevende winkel bevindt zich voor de meeste ketens toch in Brussel.

Antwerpen staat in die rangschikking op de tweede plaats voor het Wijnegem Shopping Center en Gent. Het Wijnegem Shopping Center herovert overigens de eerste plaats in de ranking van favoriete shoppingcenter. Vorig jaar moest het die plek afstaan aan het Wolume SC, dat nu tweede staat.

Kortrijk, waar in maart het shoppingcenter K in Kortrijk zijn deuren opende, komt als winnaar uit de bus in de nieuwe categorie 'beste evolutie op het vlak van stedenbouw en lokaal winkelbeleid'. Antwerpen staat op de tweede stek en Gent vervolledigt het podium.

Brussel is ondanks zijn commerciële slagkracht niet echt populair bij de winkelketens. De hoofdstad staat helemaal bovenaan in de ranking van steden die hun winkelbeleid moeten verbeteren.

De winkelketens in ons land voelen de crisis nog wel, maar het optimisme keert stilaan maar zeker terug. Dat is een van de vaststellingen van de Belgium Retailer Survey van vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE). In augustus enquêteerde CBRE 121 nationale en internationale retailers naar hun ervaringen en plannen in ons land. Een meerderheid van de retailers verwacht dat de verkoopcijfers het komende jaar zullen verbeteren. Vooral bij de decoratie- en interieurketens, die vorig jaar nog erg somber waren, is er een opvallende ommezwaai in het sentiment: 76 procent verwacht een toename van de verkoop en 24 procent denkt dat de verkoop op hetzelfde niveau zal blijven. Het is daarmee dit jaar de meest optimistische sector. Het voorbije jaar ervoer 75 procent van de retailers een wijziging in het koopgedrag van hun klanten als gevolg van de crisis. Dat is een verbetering in vergelijking met de studie uit 2009, want toen lag dat percentage nog op 84 procent. Volgens de retailers gebeuren er vooral minder impulskopen door de crisis. Het merendeel van de ondervraagde retailers kijkt nog uit naar expansiemogelijkheden in ons land. En de meeste (4 op 5) vinden vrij gemakkelijk een geschikte locatie. Alleen in de topwinkelstraten zou er wat schaarste zijn. Bijna 70 procent verwacht dat de huurprijzen stabiel zullen blijven. Patrick Tacq van CBRE merkt op dat er door de crisis inderdaad een einde is gekomen aan de aanhoudende stijging van de huurprijzen. "De huurprijzen stabiliseerden in de grootste winkelsteden, maar in de kleinere steden veroorzaakte de lagere vraag van retailers huurprijsdalingen van 10 tot 15 procent." Werk aan de winkel in Brussel Voor de vierde keer op rij komt Antwerpen naar voor als favoriete stad van de nationale en internationale winkelketens. De retailers appreciëren zowel het commerciële potentieel als het winkelbeleid van de Scheldestad. Maar de meest winstgevende winkel bevindt zich voor de meeste ketens toch in Brussel. Antwerpen staat in die rangschikking op de tweede plaats voor het Wijnegem Shopping Center en Gent. Het Wijnegem Shopping Center herovert overigens de eerste plaats in de ranking van favoriete shoppingcenter. Vorig jaar moest het die plek afstaan aan het Wolume SC, dat nu tweede staat. Kortrijk, waar in maart het shoppingcenter K in Kortrijk zijn deuren opende, komt als winnaar uit de bus in de nieuwe categorie 'beste evolutie op het vlak van stedenbouw en lokaal winkelbeleid'. Antwerpen staat op de tweede stek en Gent vervolledigt het podium. Brussel is ondanks zijn commerciële slagkracht niet echt populair bij de winkelketens. De hoofdstad staat helemaal bovenaan in de ranking van steden die hun winkelbeleid moeten verbeteren.