De onderzoekers van ING noteren dat De Belgische vastgoedmarkt in 2010 met een prijsstijging van 5,8 procent 'een dynamische groei liet optekenen'. Voor dit jaar voorspellen ze een iets mildere prijsstijging, in de vork tussen 4,5 en 5,5 procent.

Het vastgoedjaar 2011 zal volgens ING gekenmerkt worden door een renteverhoging die tot een vertraging van de marktactiviteit zal leiden. De forse activiteitstoename in het tweede halfjaar, zo stellen de ING-onderzoekers, was immers deels te danken aan de vervroeging van een aantal aankopen: kopers anticipeerden op de renteverhoging en versnelden hun aankopen. Het gevolg is dat het aantal potentiële kopers in de komende kwartalen zal afnemen. Daarnaast heeft een renteverhoging uiteraard ook een effect op het budget van de kandidaat-kopers.

Op langere termijn handhaaft ING zijn stelling dat het hoge groeitempo van het voorbije decennium niet zal aanhouden in het huidige decennium. Tenzij eventueel in regio's met een sterke bevolkingsdruk.

Schaarse bouwgrond Of de bouwgrondprijzen ook aan dat meer gematigde tempo zullen stijgen, is nog maar de vraag. In de studie komen twee belangrijke, maar niet verrassende vaststellingen, naar voor: bouwgrond is almaar schaarser geworden en die problematiek stelt zich scherper in Vlaanderen dan in Wallonië. Voor de toekomst verwacht ING dat de perceelgrootte nog zal afnemen terwijl de prijzen per vierkante meter nog zullen stijgen als gevolg van de toenemende schaarste. En dan kan ook implicaties hebben voor woningprijzen op de secundaire markt (bestaande woningen).

Ook al zijn de schaarste en de prijsstijging van vastgoed een constante op de primaire markt, toch is de overgang ervan van de ene op de andere markt een cyclisch verschijnsel. Het is dus aannemelijk, concludeert ING, dat de toename van de bouwgrondprijs in het verleden de komende drie of vier jaar de prijsstijging van goederen uit de hogere klasse op de secundaire markt zal omhoogduwen.

LV

De onderzoekers van ING noteren dat De Belgische vastgoedmarkt in 2010 met een prijsstijging van 5,8 procent 'een dynamische groei liet optekenen'. Voor dit jaar voorspellen ze een iets mildere prijsstijging, in de vork tussen 4,5 en 5,5 procent. Het vastgoedjaar 2011 zal volgens ING gekenmerkt worden door een renteverhoging die tot een vertraging van de marktactiviteit zal leiden. De forse activiteitstoename in het tweede halfjaar, zo stellen de ING-onderzoekers, was immers deels te danken aan de vervroeging van een aantal aankopen: kopers anticipeerden op de renteverhoging en versnelden hun aankopen. Het gevolg is dat het aantal potentiële kopers in de komende kwartalen zal afnemen. Daarnaast heeft een renteverhoging uiteraard ook een effect op het budget van de kandidaat-kopers. Op langere termijn handhaaft ING zijn stelling dat het hoge groeitempo van het voorbije decennium niet zal aanhouden in het huidige decennium. Tenzij eventueel in regio's met een sterke bevolkingsdruk. Schaarse bouwgrond Of de bouwgrondprijzen ook aan dat meer gematigde tempo zullen stijgen, is nog maar de vraag. In de studie komen twee belangrijke, maar niet verrassende vaststellingen, naar voor: bouwgrond is almaar schaarser geworden en die problematiek stelt zich scherper in Vlaanderen dan in Wallonië. Voor de toekomst verwacht ING dat de perceelgrootte nog zal afnemen terwijl de prijzen per vierkante meter nog zullen stijgen als gevolg van de toenemende schaarste. En dan kan ook implicaties hebben voor woningprijzen op de secundaire markt (bestaande woningen). Ook al zijn de schaarste en de prijsstijging van vastgoed een constante op de primaire markt, toch is de overgang ervan van de ene op de andere markt een cyclisch verschijnsel. Het is dus aannemelijk, concludeert ING, dat de toename van de bouwgrondprijs in het verleden de komende drie of vier jaar de prijsstijging van goederen uit de hogere klasse op de secundaire markt zal omhoogduwen. LV