Wie een bepaald perceel op het oog heeft, kan binnenkort zelf vaststellen of daar al dan niet een voorkooprecht op rust.

Ook het aanbieden of uitoefenen van dat recht zal voortaan elektronisch mogelijk en zelfs verplicht worden. Bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege lanceerde daarvoor donderdag het e voorkooploket.

"Tot nog toe was het voor de aanbieder van voorkooprechten geen sinecure om uit te zoeken of op een onroerend goed een recht van voorkoop van toepassing is. Het was meestal een uitvoerige en langdurige zoektocht langs diverse bronnen", verduidelijkt de minister in een persbericht. De uitdaging bestond er volgens de minister in om procedures te stroomlijnen en op elkaar af te stemmen, én de procedure volledig digitaal te maken.

Dat is intussen gebeurd. Vanaf 1 oktober zullen professionelen - zoals notarissen of aankoopcomités - aan de slag kunnen met het e-voorkooploket. Het wordt meteen ook de enige manier om voorkooprechten aan te bieden en uit te oefenen.

"Een verregaande administratieve vereenvoudiging", aldus Schauvliege. Particuliere kandidaat-kopers, landbouwers en ondernemers kunnen dan weer terecht op het geoloket, via de website van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (www.agiv.be). (Belga/BO)

Wie een bepaald perceel op het oog heeft, kan binnenkort zelf vaststellen of daar al dan niet een voorkooprecht op rust.Ook het aanbieden of uitoefenen van dat recht zal voortaan elektronisch mogelijk en zelfs verplicht worden. Bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege lanceerde daarvoor donderdag het e voorkooploket. "Tot nog toe was het voor de aanbieder van voorkooprechten geen sinecure om uit te zoeken of op een onroerend goed een recht van voorkoop van toepassing is. Het was meestal een uitvoerige en langdurige zoektocht langs diverse bronnen", verduidelijkt de minister in een persbericht. De uitdaging bestond er volgens de minister in om procedures te stroomlijnen en op elkaar af te stemmen, én de procedure volledig digitaal te maken. Dat is intussen gebeurd. Vanaf 1 oktober zullen professionelen - zoals notarissen of aankoopcomités - aan de slag kunnen met het e-voorkooploket. Het wordt meteen ook de enige manier om voorkooprechten aan te bieden en uit te oefenen. "Een verregaande administratieve vereenvoudiging", aldus Schauvliege. Particuliere kandidaat-kopers, landbouwers en ondernemers kunnen dan weer terecht op het geoloket, via de website van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (www.agiv.be). (Belga/BO)