Dat is de grootste daling sinds 1983. Het is ook het laagste jaartotaal sinds 2004. Voor 2011 wordt er wel een opleving verwacht: dit jaar zou er 6,9 miljoen vierkante meter winkeloppervlakte worden opgeleverd. Maar volgens de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) blijft de marktsituatie in grote delen van Europa onzeker en kan dat cijfer nog schommelen als projecten worden uitgesteld of weer opgepikt. Rusland en Turkije blijven de belangrijkst Europese markten voor nieuwe shoppingcentra.

In België zit er volgens de berekeningen van C&W slechts 28.500 vierkante meter in de pijplijn. Karl Van Oosterwijck, hoofd van de retailafdeling bij C&W België, merkt op dat er een waaier van nieuwe projecten op de tekentafels lag, maar "dat de crisis deze vooruitzichten in de kiem heeft gesmoord".

Het cijfer van 28.500 vierkante meter houdt enkel rekening met projecten die volledig zijn goedgekeurd of al in aanbouw zijn. Projecten zoals Just Under the Sky (34.000 m², Equilis) in Brussel, Rive Gauche (39.000 m², Saint-Lambert Promotion) in Charleroi en Uplace Machelen (55.000 m², Uplace) zijn daarom nog niet)opgenomen in de berekeningen.

LV

Dat is de grootste daling sinds 1983. Het is ook het laagste jaartotaal sinds 2004. Voor 2011 wordt er wel een opleving verwacht: dit jaar zou er 6,9 miljoen vierkante meter winkeloppervlakte worden opgeleverd. Maar volgens de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) blijft de marktsituatie in grote delen van Europa onzeker en kan dat cijfer nog schommelen als projecten worden uitgesteld of weer opgepikt. Rusland en Turkije blijven de belangrijkst Europese markten voor nieuwe shoppingcentra. In België zit er volgens de berekeningen van C&W slechts 28.500 vierkante meter in de pijplijn. Karl Van Oosterwijck, hoofd van de retailafdeling bij C&W België, merkt op dat er een waaier van nieuwe projecten op de tekentafels lag, maar "dat de crisis deze vooruitzichten in de kiem heeft gesmoord". Het cijfer van 28.500 vierkante meter houdt enkel rekening met projecten die volledig zijn goedgekeurd of al in aanbouw zijn. Projecten zoals Just Under the Sky (34.000 m², Equilis) in Brussel, Rive Gauche (39.000 m², Saint-Lambert Promotion) in Charleroi en Uplace Machelen (55.000 m², Uplace) zijn daarom nog niet)opgenomen in de berekeningen. LV