Nieuwe digitale platformen voor bouwers en verbouwers

© Kris Van Exel

Belgen mogen dan wel geboren zijn met een baksteen in de maag, (ver)bouwen blijft voor velen een zware bevalling. Een rist nieuwe digitale platformen wil dat proces vergemakkelijken.

Bouwers en verbouwers komen online behoorlijk aan hun trekken: inspiratie vind je op Pinterest, praktische informatie op Livios en alle bouwmeesters op Architect.be. Maar aan een digitale plek voor alles ineen ontbrak het nog in België. Althans, tot voor kort, want in mei en april werden liefst drie overkoepelende bouw- en woonplatformen gelanceerd. De eerste was Roomin, een idee van de blogster Stephanie Duval en Nele Pieters, die vooral thuis is in marketing en economie. Samen runnen ze ook het creatieve en strategische bureau Rpprt.

Roomin is een amalgaam van verschillende initiatieven: een website vol inspiratie en inhoudelijke informatie, een appartement dat elk halfjaar wordt ingericht door een interieurarchitect, workshops en nog veel meer. Alles draait rond storytelling, de nieuwste hype in marketingland. Nele Pieters: “Klopt, maar wij pakken het heel anders aan dan de meesten. Vaak is storytelling eendimensionaal en oppervlakkig, eigenlijk niks meer dan een verpakte reclameboodschap. Consumenten doorprikken die onmiddellijk. Daarom bieden wij een diepgaande, gelaagde storytelling. Dat vraagt meer tijd, dus meer geld, maar het is op lange termijn de beste manier om te verkopen.”

Hoe ziet dat er dan uit, zo’n kwalitatieve storytelling? “In plaats van één verhaal maken wij verschillende verhalen: over het product zelf, over de mensen die het met veel passie maken, over de interieurs waarin het wordt gebruikt en ga zo maar door. Dat gaat ook offline door: in het appartement vind je her en der inspirerende citaten van bekende mensen, waarbij we een merknaam vermelden die bij die uitspraak past. Natuurlijk zien consumenten dat het appartement gesponsord is. Daar doen we ook niet geniepig over. Het belangrijkste is dat we hen in contact brengen met een merk zonder pusherig te worden. Ze mogen niet het gevoel hebben dat er wordt aangestuurd op een aankoop.” Roomin heeft daar ook niks bij te winnen. Vanaf de inspiratieprentjes kun je doorklikken naar onlineshops die de producten verkopen, maar Roomin neemt daar bewust geen percentage op. “Als we daarmee beginnen, kunnen we geen objectieve inhoud meer bieden. Dan zijn we aan het verkopen.”

Disney

Roomin heeft partners, zoals Boss Paint, SieMatic, Desco en Deltalight, die in ruil voor een vast bedrag aandacht krijgen op de site. Alle teksten en foto’s worden gemaakt door een team van tien ‘insiders’: jonge vrouwen die vaak zelf ook een blog hebben. De merken posten zelf niets. Roomin helpt zijn partners ook met sociale media. “Voor hen is dat vaak nog een black box: ze hebben geen idee van wat de mogelijkheden zijn en hoe ze dat moeten aanpakken. Dus doet Roomin dat voor hen.”

Dagelijks komen er nieuwe projecten en prentjes online. De bedoeling is consumenten keer op keer naar de site te lokken. Het Disney-principe noemt Pieters dat. “Zo’n tekenfilm kun je vaak opnieuw bekijken en elke keer zie je iets nieuws. Volwassenen en kinderen halen er allebei andere dingen uit, omdat het een verhaal is met verschillende lagen. Dát is precies wat wij willen bereiken.”

Toch waren de partners niet meteen overtuigd van de vernieuwende aanpak. “In advertenties wordt sneller geïnvesteerd dan in degelijke storytelling, omdat magazines een groter bereik hebben dan onze site. Maar onze bezoekers zijn wel per definitie geïnteresseerd”, pleit Pieters. Om Roomin te bekijken, moet je een gratis profiel aanmaken. De eerste weken na de lancering op 1 april hadden al vele duizenden mensen dat gedaan. Pieters: “Dat zijn voornamelijk jonge mensen die net hun eerste huis of appartement gekocht hebben. Hun budget is niet gigantisch, maar ze willen wel investeren in een mooi stuk. Zij kopen erg bewust en zijn ontvankelijk voor een goed verhaal.”

Facebook voor verbouwers

Begin mei ging ook Casasutra van start. De ambitie van de architect en initiatiefnemer Steve Herzeel is niet min: het mooiste woonplatform ter wereld bouwen. “Wie graag mooi woont, wil ook online in een aangename omgeving vertoeven. Maar die ontbrak nog in België”, meent Herzeel. Hij werkte de afgelopen twee jaar samen met programmeurs aan Casa-sutra. “Als architect met achttien jaar ervaring ken ik de sector door en door. Ik weet waar de pijnpunten liggen bij de consumenten én bij de professionals.” Wie naar Casasutra surft, ziet dat de look & feel helemaal anders is dan bij Roomin. De laatste draait vooral rond decoratie en huiselijkheid. De interieurs moeten leefbaar en haalbaar ogen. Casasutra focust op architecturale realisaties en bespeelt een hoger marktsegment.

Ook het format is anders. Als Roomin de Pinterest van de bouw is, dan is Casasutra de Facebook van die sector. Professionals zoals (interieur)architecten en woonwinkels kunnen een profiel aanmaken en zelf projecten online zetten. Die belanden dan in de newsfeed van de bezoekers die de posts ook kunnen liken en bewaren. “Omdat we een hoogwaardig platform willen zijn, moeten professionals een aanvraag indienen om op de site te mogen staan. Mooi beeldmateriaal en een kwalitatieve afwerking zijn onze criteria. We mikken op high-end met mooie materialen, vakmanschap en een persoonlijke uitstraling en we verkiezen maatwerk boven mainstream”, legt Herzeel uit. Momenteel staan er 115 professionals op, zowel gevestigde namen als opkomend talent. Casasutra maakt ook de vertaalslag naar offline. Merken kunnen lokale handelaars toevoegen waar geïnteresseerden de items kunnen vinden die op de site staan. Anders dan bij Roomin betalen professionals niet om op de site te staan. Herzeel: “We willen in de eerste plaats zo veel mogelijk gebruikers hebben, zowel professionals als consumenten. Gratis profielen helpen om dat te bereiken. Een echt verdienmodel heb ik nog niet, maar ik weet wel dat een site met veel trafiek waardevol is.”

Digitale Batibouw

De derde Belgische nieuwkomer, ConstructR, hanteert nog een ander systeem. De site laat architecten gratis hun projecten publiceren. Bouwbedrijven, keukenspecialisten en andere firma’s uit de bouwsector betalen daarvoor jaarlijks abonnementsgeld. Er is één adverteerder: een bank die hypotheken aanbiedt.

Het brein achter ConstructR is de Brusselse twintiger Alexandre François, die eerder al een wittegidsachtige website maakte waar aspirant-bouwers een architect konden vinden op basis van hun postcode. “Het probleem was dat daarop geen foto’s stonden. Geïnteresseerden hadden dus geen idee van wat een bepaalde architect in zijn mars had. Zo ontstond het idee een nieuwe, veel visuelere site te maken. ConstructR is ook een aanvulling op web-sites die informeren over bouwen, maar geen inspiratie bieden. Eigenlijk willen we met ConstructR een soort digitale Batibouw zijn: een beurs die de klok rond open is”, vertelt Thibault Van Dessel, verantwoordelijke voor Vlaanderen.

Zes weken na de lancering had ConstructR al meer dan 2000 bezoekers per dag. Zo’n 5 à 10 procent maakt een profiel aan. Op verzoek van de gebruikers komt er, naast de realisaties, ook aandacht voor de materialen, zoals ramen, tegels of badkuipen. Die zullen op de foto’s kunnen worden getagd. Van Dessel: “Onze kracht is dat we niks te verkopen hebben. ContructR functioneert louter als een tussenschakel: de kandidaat-bouwer kan via onze site rechtstreeks contact opnemen met een professional.”

Binnenkort komt er ook een internationale kaper op de kust. De van oorsprong Amerikaanse site Houzz werkt aan een Nederlandstalige versie. Houzz is een zwaargewicht. Maandelijks surfen 45 miljoen bezoekers door de shoppable prentjes. Naast het Amerikaanse origineel zijn er al dertien lokale sites: van Rusland en Japan tot Australië, Italië en Frankrijk. Houzz heeft 40 miljoen gebruikers, zowel interieurprofessionals als liefhebbers. De waarde werd in oktober 2014 geschat op 2,3 miljard dollar. Iris De Feijter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content