Tijdens het eerste halfjaar 2010 werden bijna 30.000 vergunningen afgeleverd voor nieuwbouwwoningen, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie (FOD). Het is geleden van de periode 2005-2006 dat de bouwvergunningen een dergelijk peil bereikten.

Volgens de cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische informatie van de federale overheidsdienst Economie werden van januari tot en met juni 17.250 bouwvergunningen afgeleverd voor nieuwbouw, goed voor meer dan 29.700 nieuwe woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een derde meer dan in dezelfde periode 2009. Vooral tijdens het tweede kwartaal 2010 ging het met de bouwvergunningen snel vooruit. Dat is een gevolg van het aflopende verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro, luidt het bij Confederatie Bouw. Om die verlaagde btw te kunnen genieten moest de bouwaanvraag voor april ingediend zijn, een deadline die veel bouwers nog probeerden te halen. Dat zijn dus de vergunningen die tijdens het tweede kwartaal afgeleverd werden.

Het effect van die aanvragenrush loopt echter af en Confederatie Bouw vreest dat het aantal toegekende bouwvergunningen tijdens de tweede jaarhelft zou kunnen dalen. Ook het aantal afgeleverde vergunningen voor renovatie van woningen lag tijdens het eerste halfjaar iets hoger dan in 2009. Confederatie Bouw merkt wel een dalende trend op tijdens het tweede kwartaal.

Tijdens het eerste halfjaar 2010 werden bijna 30.000 vergunningen afgeleverd voor nieuwbouwwoningen, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie (FOD). Het is geleden van de periode 2005-2006 dat de bouwvergunningen een dergelijk peil bereikten. Volgens de cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische informatie van de federale overheidsdienst Economie werden van januari tot en met juni 17.250 bouwvergunningen afgeleverd voor nieuwbouw, goed voor meer dan 29.700 nieuwe woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een derde meer dan in dezelfde periode 2009. Vooral tijdens het tweede kwartaal 2010 ging het met de bouwvergunningen snel vooruit. Dat is een gevolg van het aflopende verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 euro, luidt het bij Confederatie Bouw. Om die verlaagde btw te kunnen genieten moest de bouwaanvraag voor april ingediend zijn, een deadline die veel bouwers nog probeerden te halen. Dat zijn dus de vergunningen die tijdens het tweede kwartaal afgeleverd werden. Het effect van die aanvragenrush loopt echter af en Confederatie Bouw vreest dat het aantal toegekende bouwvergunningen tijdens de tweede jaarhelft zou kunnen dalen. Ook het aantal afgeleverde vergunningen voor renovatie van woningen lag tijdens het eerste halfjaar iets hoger dan in 2009. Confederatie Bouw merkt wel een dalende trend op tijdens het tweede kwartaal.