De opname van winkelruimte in ons land slabakt. Toch blijft de leegstand in shoppingcentra en de betere winkelstraten beperkt.

Volgens recente cijfers van internationaal vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle (JLL) ligt de opname van winkelruimte in ons land 48% lager dan vorig jaar. In een klimaat van dalend consumentenvertrouwen bleef de verkoop in de detailhandel wel op hetzelfde niveau als vorig jaar. In deze uitdagende markt richt de vraag van de retailers zich op prime, zowel in locatie en eigendom, volgens JLL.

De take-up in de eerste jaarhelft bedroeg 104.000 m² verdeeld over 290 transacties. In de zomermaanden juli en augustus kwam daar nog 40.000 m² bij. Decathlon tekende voor de twee grootste transacties in Verviers en in Maasmechelen (8100 m²), gevolgd door Albert Heijn (5700 m² in 3 locaties), Gamma (5000 m²) en Metro (4700 m²). De actiefste retailers in 2012 waren tot nu toe Hema (5 transacties), Albert Heijn, C&A, Cool Cat en Rituals (elk 4 transacties). De leegstand in prime winkelcentra en high street-locaties is verwaarloosbaar en zal naar verwachting zo goed als nihil blijven in de nabije toekomst.

Nieuwe ontwikkelingen

In totaal werd er in de eerste maanden van 2012 117.000 m² nieuwe winkelruimte opgeleverd. Het gros daarvan (97.000 m²) in de vorm van retail warehousing, waaronder Shopping Park Olen, Cascade Retail Park in Drogenbos en Shopping Flemalle. In het dossier over de ontwikkeling van een nieuw shoppingcentrum in het noorden van Brussel merkt JLL nog op dat in de concurrentiestrijd tussen Uplace Machelen, Neo en Just Under the Sky niet alleen de politieke dimensie, maar ook de financiering cruciaal zal zijn. (LV)

De opname van winkelruimte in ons land slabakt. Toch blijft de leegstand in shoppingcentra en de betere winkelstraten beperkt. Volgens recente cijfers van internationaal vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle (JLL) ligt de opname van winkelruimte in ons land 48% lager dan vorig jaar. In een klimaat van dalend consumentenvertrouwen bleef de verkoop in de detailhandel wel op hetzelfde niveau als vorig jaar. In deze uitdagende markt richt de vraag van de retailers zich op prime, zowel in locatie en eigendom, volgens JLL.De take-up in de eerste jaarhelft bedroeg 104.000 m² verdeeld over 290 transacties. In de zomermaanden juli en augustus kwam daar nog 40.000 m² bij. Decathlon tekende voor de twee grootste transacties in Verviers en in Maasmechelen (8100 m²), gevolgd door Albert Heijn (5700 m² in 3 locaties), Gamma (5000 m²) en Metro (4700 m²). De actiefste retailers in 2012 waren tot nu toe Hema (5 transacties), Albert Heijn, C&A, Cool Cat en Rituals (elk 4 transacties). De leegstand in prime winkelcentra en high street-locaties is verwaarloosbaar en zal naar verwachting zo goed als nihil blijven in de nabije toekomst. Nieuwe ontwikkelingenIn totaal werd er in de eerste maanden van 2012 117.000 m² nieuwe winkelruimte opgeleverd. Het gros daarvan (97.000 m²) in de vorm van retail warehousing, waaronder Shopping Park Olen, Cascade Retail Park in Drogenbos en Shopping Flemalle. In het dossier over de ontwikkeling van een nieuw shoppingcentrum in het noorden van Brussel merkt JLL nog op dat in de concurrentiestrijd tussen Uplace Machelen, Neo en Just Under the Sky niet alleen de politieke dimensie, maar ook de financiering cruciaal zal zijn. (LV)