Matexi werpt zich ook op ontwikkeling winkelvastgoed

De winkelvastgoedbeurs Mapic in Cannes loopt nog tot 17 november 2017. © AFP
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De woonspecialist Matexi verlegde zijn focus van woningen buiten de grote steden naar binnenstedelijke projecten. Daar is ook plaats voor winkelvastgoed.

Matexi, van oorsprong actief met verkavelingsprojecten, was prominent aanwezig op de presentatie van Gent en Antwerpen op de winkelvastgoedbeurs Mapic in Cannes. “We zijn inderdaad vooral bekend als ontwikkelaar van woningen buiten grote steden”, stelt Brita Van Rossum, die er onder meer het Matexi-project van de Antwerp Tower voorstelde.

“Omdat we de focus verlegden naar de ontwikkeling van grote binnenstedelijke projecten, zoeken we ook huurders en investeerders voor onze retailruimtes. Vandaar dat we dit jaar voor het eerst actief zijn op Mapic.”

In 2016 verkocht Matexi 1516 woningen en appartementen, goed voor 310 miljoen euro omzet. “Om de stedelijke projecten – dikwijls in oude stadskankers – aantrekkelijk te maken zijn een mix van winkels een essentieel onderdeel van de ontwikkeling”, aldus Van Rossum.

Gent, Hasselt en Antwerpen

Aan de Gentse Kouterdreef is 5000 vierkante meter retail voorzien (op 20.000 vierkante meter, hoofdzakelijk woningen). 90 procent is al verhuurd, nu al aan een KBC-kantoor en CRU (Colruyt). De opening van de vernieuwde Kouterdreef gebeurt in maart 2018. “De straat was wat verborgen, maar wordt nu helemaal opengetrokken met mooie retailprojecten”, voorspelt Van Rossum.

In Hasselt werkt Matexi met Chateau Real Estate aan de ontwikkeling van Quartier Bleu, goed voor 400 appartementen en 24.000 vierkante meter winkels en horeca (op een totaal 156.000 vierkante meter). De werken zijn gestart en de opening is voor eind 2019. Er is al een toezegging van een Delhaize-vestiging. Van Rossum: “Een verouderde industriële site wordt een nieuw stadsdeel aan het water.”

In de Antwerp Tower, die opent in 2020, zijn er minstens 10.600 vierkante meter winkels, horeca en kantoren gepland (op een totaal van 56.000 vierkante meter, hoofdzakelijk appartementen), met ook parkeergelegenheid voor 300 auto’s.

“Antwerp Tower was vergane glorie”, poneert Van Rossum. “De buurt leed onder het verval. De Frankrijklei was een barrière voor bezoekers aan de winkels, maar in het nieuwe concept van stadsontwikkeling is de vlotte doorgang voorzien. We hopen met ons project, samen met de herontwikkeling van het operaplein, nieuw leven te blazen in de buurt en zo de noord-zuid- en de oost-westas te verstevigen. Het ligt in het centrum van alle openbaar en privévervoer. Ik krijg hier in Cannes heel wat positieve reacties van potentiele huurders en investeerders. Ook de appartementen staan in the picture bij beleggers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content