Waarom zijn buurtbewoners tegen een project? Tom Coppens, docent aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, onderscheidt twee grote groepen: de actievoerders die persoonlijke belangen verdedigen, en mensen die uit politieke of ideologische motieven handelen. Een voorbeeld van die laatste groep zijn activisten de ijverden voor het behoud van het Ferrarisbos. "Omdat die mensen tegen het project tout court zijn, is het heel moeilijk met hen tot een compromis te komen", stelt Coppens. "Met mensen die zich vanuit een motief van belangenverdediging tegen het project kanten, kan je meestal wel in onderhandeling treden. Met als eindresultaat een project dat ten dele rekening houdt met hun, vaak terechte, eisen of verwachtingen."

Het buurtprotest voorkomen is nog altijd beter dan het te moeten genezen. Actiecomités kunnen wel degelijk een coalitiepartner zijn voor de projectontwikkelaar, meent Tom Coppens. "Als je inspeelt op bepaalde belangen in de buurt is het niet ondenkbaar dat het verzet omslaat in steun voor het project."

Het verreist wel onderhandelingsmarge. Naar de buurt stappen met een plan dat voor 100 procent vastligt, is volgens Coppens een garantie voor protest. "Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen niet zozeer boos zijn om de inhoudelijke aspecten van een project, maar wel omdat hun bezwaren niet gehoord worden. Ze hebben het gevoel dat het project hen wordt opgedrongen. Voor sommigen is het hebben van een stem in het debat belangrijker dan het resultaat."

De klassieke hoorzitting, met de initiatiefnemers en de experts op het podium en de buurtbewoners als publiek, is volgens Tom Coppens totaal ongeschikt om smeulend protest te stoppen: "Het werkt zeer polariserend. Alleen al de opstelling, met zo'n podium, zorgt voor een opdeling in twee kampen." (LV)

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.

Waarom zijn buurtbewoners tegen een project? Tom Coppens, docent aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, onderscheidt twee grote groepen: de actievoerders die persoonlijke belangen verdedigen, en mensen die uit politieke of ideologische motieven handelen. Een voorbeeld van die laatste groep zijn activisten de ijverden voor het behoud van het Ferrarisbos. "Omdat die mensen tegen het project tout court zijn, is het heel moeilijk met hen tot een compromis te komen", stelt Coppens. "Met mensen die zich vanuit een motief van belangenverdediging tegen het project kanten, kan je meestal wel in onderhandeling treden. Met als eindresultaat een project dat ten dele rekening houdt met hun, vaak terechte, eisen of verwachtingen." Het buurtprotest voorkomen is nog altijd beter dan het te moeten genezen. Actiecomités kunnen wel degelijk een coalitiepartner zijn voor de projectontwikkelaar, meent Tom Coppens. "Als je inspeelt op bepaalde belangen in de buurt is het niet ondenkbaar dat het verzet omslaat in steun voor het project." Het verreist wel onderhandelingsmarge. Naar de buurt stappen met een plan dat voor 100 procent vastligt, is volgens Coppens een garantie voor protest. "Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen niet zozeer boos zijn om de inhoudelijke aspecten van een project, maar wel omdat hun bezwaren niet gehoord worden. Ze hebben het gevoel dat het project hen wordt opgedrongen. Voor sommigen is het hebben van een stem in het debat belangrijker dan het resultaat." De klassieke hoorzitting, met de initiatiefnemers en de experts op het podium en de buurtbewoners als publiek, is volgens Tom Coppens totaal ongeschikt om smeulend protest te stoppen: "Het werkt zeer polariserend. Alleen al de opstelling, met zo'n podium, zorgt voor een opdeling in twee kampen." (LV) Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.