Met een uitgebreide en officiële priesterlijke zegen - zoals dat in het huidige Polen nog altijd hoort - opende Plac Unii, de nieuwste blikvanger van Warschau, midden oktober de deuren. Daarmee is de Poolse hoofdstad niet alleen een top of the range winkelcentrum rijker, maar ook een kantorencomplex met een uitstekende ligging. Voor de vastgoedoperatie tekende
het Gentse Liebrecht & wooD dat werd opgericht door Marc Lebbe en Patrick Van Den Bossche.

Liebrecht & wooD mikte op chic en standing in de winkelbezetting. Gespreid over 15.500 vierkante meter oppervlakte op drie verdiepingen hebben 59 winkels met grote namen een onderkomen gevonden in Plac Unii. 97 procent van de ruimte is ingenomen.

Toen in 2007 werd besloten tot een renovatie van dit historische kwartier - koning Stanislas liet hier in de achttiende eeuw een van de magistrale toegangspoorten tot de koninklijke paleizen en de rest van de stad bouwen - was Liebrecht & wooD er als de kippen bij. "Het gereputeerde Poolse architectenbureau APA Kurylowicz & Associates won de architectuurwedstrijd. Met een lokale partner, het beursgenoteerde BBI, hebben we toen de vennootschap NPU gesticht om het nieuwe project te realiseren", legt Van Den Bossche uit.

"Samenwerken met Polen heeft voordelen. Zij kennen de administratieve weg en mochten het basisontwerp uittekenen. Wij stonden in voor de engineering, de aanneming en de commercialisering, en konden bovendien ook onze zeg doen over het concept. We hebben van meet af aan gekozen voor een gemengd gebouw: een winkelcentrum gecombineerd met kantoren. Zelfs voor Warschau, waar de bouwwoede toch manifest was de voorbije decennia, is zo'n vastgoedoperatie met een dubbele functie nog uitzonderlijk."

Liebrecht & wooD heeft de smaak te pakken. "We hebben in het oosten van de stad nu een nieuwe geschikte locatie gevonden, waar we met dezelfde partner en volgens hetzelfde stramien zullen bouwen: de helft kantoren, de helft retail, goed voor een oppervlakte van 50.000 vierkante meter", stelt Lebbe. "In 2014 hopen we de werken op te starten." (K.C.)

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.

Met een uitgebreide en officiële priesterlijke zegen - zoals dat in het huidige Polen nog altijd hoort - opende Plac Unii, de nieuwste blikvanger van Warschau, midden oktober de deuren. Daarmee is de Poolse hoofdstad niet alleen een top of the range winkelcentrum rijker, maar ook een kantorencomplex met een uitstekende ligging. Voor de vastgoedoperatie tekende het Gentse Liebrecht & wooD dat werd opgericht door Marc Lebbe en Patrick Van Den Bossche. Liebrecht & wooD mikte op chic en standing in de winkelbezetting. Gespreid over 15.500 vierkante meter oppervlakte op drie verdiepingen hebben 59 winkels met grote namen een onderkomen gevonden in Plac Unii. 97 procent van de ruimte is ingenomen. Toen in 2007 werd besloten tot een renovatie van dit historische kwartier - koning Stanislas liet hier in de achttiende eeuw een van de magistrale toegangspoorten tot de koninklijke paleizen en de rest van de stad bouwen - was Liebrecht & wooD er als de kippen bij. "Het gereputeerde Poolse architectenbureau APA Kurylowicz & Associates won de architectuurwedstrijd. Met een lokale partner, het beursgenoteerde BBI, hebben we toen de vennootschap NPU gesticht om het nieuwe project te realiseren", legt Van Den Bossche uit. "Samenwerken met Polen heeft voordelen. Zij kennen de administratieve weg en mochten het basisontwerp uittekenen. Wij stonden in voor de engineering, de aanneming en de commercialisering, en konden bovendien ook onze zeg doen over het concept. We hebben van meet af aan gekozen voor een gemengd gebouw: een winkelcentrum gecombineerd met kantoren. Zelfs voor Warschau, waar de bouwwoede toch manifest was de voorbije decennia, is zo'n vastgoedoperatie met een dubbele functie nog uitzonderlijk." Liebrecht & wooD heeft de smaak te pakken. "We hebben in het oosten van de stad nu een nieuwe geschikte locatie gevonden, waar we met dezelfde partner en volgens hetzelfde stramien zullen bouwen: de helft kantoren, de helft retail, goed voor een oppervlakte van 50.000 vierkante meter", stelt Lebbe. "In 2014 hopen we de werken op te starten." (K.C.) Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.