Jones Lang LaSalle heeft berekend dat in de hoofdstad tegen eind 2010 400.000 tot 450.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd of verkocht zal zijn. Dat cijfer blijft weliswaar onder het vijfjarig gemiddelde, maar is wel een verbetering ten opzichte van 2009.

Opvallend volgens de studie is dat vooral bedrijven geïnteresseerd zijn in ruimte. De overheid toonde zich dit jaar bijzonder inactief, wat volgens Jones deels kan worden verklaard door de aanslepende regeringscrisis.

De leegstand - of beschikbaarheid - in Brussel bereikte met 11,5 procent een piek in het tweede kwartaal van 2010. In het laatste kwartaal bedraagt de beschikbaarheid 11,3 procent, wat tegen de jaarwissel kan dalen tot 11 procent. Er is wel een enorm verschil tussen het centrum van Brussel en de periferie. In het hart van de stad staat 7,4 procent van de kantoorruimte leeg, tegenover 18,5 procent in de rand.

In het centrum van de hoofdstad gingen ook de huurprijzen de hoogte in, met 7 procent in de vijfhoek en zelfs met 17 procent in de Leopoldswijk. De gemiddelde jaarlijkse huurprijs per vierkante meter bedraagt er nu respectievelijk 230 euro en 310 euro. De hoofdstad blijft nog steeds goed voor 65 procent van de stedelijke kantorenmarkt in België.

In een studie van de internationale immobiliënconsultant DTZ Research, die woensdag 8 december werd bekendgemaakt, luidt de conclusie dat de leegstandsgraad in de Brusselse kantorenmarkt nooit groter geweest is dan vandaag het geval is.

Jones Lang LaSalle heeft berekend dat in de hoofdstad tegen eind 2010 400.000 tot 450.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd of verkocht zal zijn. Dat cijfer blijft weliswaar onder het vijfjarig gemiddelde, maar is wel een verbetering ten opzichte van 2009.Opvallend volgens de studie is dat vooral bedrijven geïnteresseerd zijn in ruimte. De overheid toonde zich dit jaar bijzonder inactief, wat volgens Jones deels kan worden verklaard door de aanslepende regeringscrisis. De leegstand - of beschikbaarheid - in Brussel bereikte met 11,5 procent een piek in het tweede kwartaal van 2010. In het laatste kwartaal bedraagt de beschikbaarheid 11,3 procent, wat tegen de jaarwissel kan dalen tot 11 procent. Er is wel een enorm verschil tussen het centrum van Brussel en de periferie. In het hart van de stad staat 7,4 procent van de kantoorruimte leeg, tegenover 18,5 procent in de rand. In het centrum van de hoofdstad gingen ook de huurprijzen de hoogte in, met 7 procent in de vijfhoek en zelfs met 17 procent in de Leopoldswijk. De gemiddelde jaarlijkse huurprijs per vierkante meter bedraagt er nu respectievelijk 230 euro en 310 euro. De hoofdstad blijft nog steeds goed voor 65 procent van de stedelijke kantorenmarkt in België.In een studie van de internationale immobiliënconsultant DTZ Research, die woensdag 8 december werd bekendgemaakt, luidt de conclusie dat de leegstandsgraad in de Brusselse kantorenmarkt nooit groter geweest is dan vandaag het geval is.